Test: Audi A6 Avant e-tron – en bekväm elbil för långa resor

Audis länge efterlängtade konkurrent till BMW i5 och Mercedes-Benz EQE har landat. Vi har testat Audi A6 Avant e-tron med bakhjulsdrift, det stora batteriet och högsta utrustningsnivån – och den är ett rent nöje att köra.

Utforska Audi A6 Avant e-tron

Se mer

TEXT OCH FOTO Morten Bek

Skrattar bäst som skrattar sist. Jag tvivlar dock på att någon hos Audi skrattar över att man först nu har en konkurrent till BMW i5 och Mercedes-Benz EQE. Återförsäljare och trogna Audi-fans hade gärna sett den nya A6 e-tron på vägarna för flera år sedan. Men stora problem hos mjukvaruutvecklarna i VW-koncernens egen verksamhet Cariad har bidragit till att de fått vänta längre än önskat. A6 e-tron har varit klar långt före introduktionen – men det har alltså inte mjukvaran varit.

Baksidan av blå Audi parkerad på grusväg

Jag är glad över att Audi inte har valt att göra samma misstag som bland andra Polestar, Volvo och Volkswagen, som har stressat ut produkter på marknaden med tveksam mjukvara. Och jag kan meddela att allt flyter på som smort i testbilen – en Malpelo-blå A6 Avant e-tron. Nästan allt fungerar faktiskt utmärkt. Trots att den blivit frånåkt med över två och ett halvt år av EQE och mer än ett och ett halvt år av i5, kan Audi glädja sig åt att ha den bästa bilen av trion med tyska lyxelbilar.

Framsidan av blå Audi parkerad vid havet

Vilken version testas?

Den blå kombimodellen är en välutrustad variant, byggd med det större av två möjliga batterier, en elmotor vid bakhjulen med 367 hästkrafter och den mest omfattande utrustningsnivån: S-line selection Edition .

E-tron betyder elbil hos Audi, och Performance syftar på bakhjulsdrift, kraftfull elmotor och stort batteri. S-line selection Edition betecknar den högsta utrustningsnivån, vilket innebär en saftig extrakostnad jämfört med basmodellen. Men den är ensam om att erbjuda luftfjädring – något som sannolikt gör stor skillnad i A6 e-tron, då samma typ av fjädring gör en ovärderlig skillnad i syskonmodellen Q6 e-tron. Det går att få luftfjädring även till näst högst utrustningsnivån – S line Edition – genom att köpa till Tech Pro-paketet för 44 300 kronor.

Räckvidden är på en ny nivå för elbilar i klassen och elektriska kombibilar. Performance-versionen med det fylliga batteriet på 100 kWh, varav man får använda hela 94,9 kWh, kan rulla hela 702 kilometer på en laddning. Med extrautrustning, som i testbilen, minskar räckvidden till 635 kilometer. Det bör ändå räcka.

Förarmiljö i Audi a6 e-tron

Hur är interiören och utrymmena?

Jag får påminna mig själv om att det är väldigt få som kommer äga flera av de senaste Audi-modellerna samtidigt. Varför? Jo, för att det bara är sådana människor – och petnoga personer som jag – som märker att interiören är snarlik den i Q6 e-tron, som i sin tur liknar den i A5, som har fått den från Q5. Eller är det tvärtom?

Att ge flera modeller samma inredning är ett säkert sätt för en biltillverkare att spara pengar. Men då måste interiören – särskilt hos Audi – verkligen sitta. Det är synd, men inget att bli rasande över, att det inte längre finns fina vred i krom. Istället får man glansig plast, tryckkänsliga ytor och en stor pekskärm till det mesta. Även klimatanläggning och stolsvärme, naturligtvis.

Grå framsäten i Audi A6 e-tron

Men jag är irriterad på två saker. Panelen i förardörren rymmer allt från sidospeglar till strålkastare, minnesfunktion för sätena och dimbakljus, vilket är en märklig lösning. Det är som att bygga ett hus utan väggar mellan rummen. Varför gör Audi så? För besparingar förstås.

Samma besparingar syns i materialkvaliteten. Jag rekommenderar att provsitta i A6 e-tron, då man kan känna på spakarna i ventilationsutblåset och knacka på plastpanelen nedanför. Känslan är en djup besvikelse, och jag vet hur ont det måste göra för de Audi-anställda som varit med länge. En sådan plastskam fanns inte ens i lilla A1 när den lanserades.

Som tur är finns det väldigt mycket positivt att säga om interiören i A6 Avant e-tron. Stolarna är väldigt bekväma även under längre körningar och körställningen är optimal. Designen med två stora skärmar (plus en för passageraren fram) efterliknar bilens grill och ser riktigt bra ut utan att bli för mycket. Mjukvaran fungerar felfritt och skärmarna är färgstarka, klara och skarpa. Det stora glastaket, där man kan dimma ljuset i block som blir mjölkvita, är en härlig detalj. Bagageutrymmet är helt okej, men det är en besvikelse att konkurrenten BMW i5 Touring rymmer betydligt mer.

Hur långt kan man köra?

Långt. Och när man behöver ladda på långresa är A6 e-tron snabbare än i5 och EQE tack vare 800-voltsystemet som gör att den kan ta emot upp till 270 kW vid snabbladdare. Det ger 295 kilometers räckvidd på 10 minuter, 10 till 80 procent på 21 minuter. Även om det bara blir 200–220 kW i kyla eller vid fulla laddstationer är det starka siffror.

Det fina är att den snabba laddningen inte kompromissar med effektiviteten. Räckvidden minskar långsamt vid landsvägskörning och det krävs många motorvägskilometer för att bilen ska bli törstig. Min uppskattning efter testveckan: 450 till 500 kilometer blandad körning utan att behöva snåla. Den elektriska Audin känns lättare och mindre klumpig än i5 Touring. Styrningen är lättgående och inte riktigt i min smak – men så är Audi: hellre lätt och hyfsat precis än tung och exakt.

Blå Audi A6 e-tron körandes på landsväg längs gröna ängar

I den testade bilens utrustningsnivån ingår 21” aluminiumfälgar, vilket inte borde vara optimalt för fjädringskomforten. Luftfjädringen är dock ett mästerverk som klarar av att hålla komforten i härlig balans. Jag kan inte svara på hur stor skillnad luftfjädringen gör då jag inte har testat utan. I den högre Q6 e-tron gör luftfjädringen dock stor skillnad – och det borde rimligtvis gälla även här.

Blå Audi A6 e-tron sedd från sidan parkerad på grusplan

Vad kostar Audi A6 Avant e-tron?

Testbilen med S-line selection Edition-utrustning, stöldlarm och Vinterpaket med rattvärme och värme i baksätena närmar sig miljonen. Den når inte riktigt dit, utan landar på 969 000 kr. Vill du ha samma utrustningsnivå med fyrhjulsdrift får du betala 1 009 000 kr.

Billigaste versionen med 286 hästkrafter och en räckvidd på 575 kilometer är basmodellen A6 Avant e-tron Proline för 719 000 kr. Närmsta konkurrent med liknande prus är i5 Touring, som är både starkare och på pappret har längre räckvidd än A6 Avant e-tron med lilla batteriet. Men förbrukningen jag upplevt under vinterkörning med i5 sedan gav ett mycket negativt intryck – här verkar Audi vara bättre ute.

Blå Audi A6 e-tron snedd framifrån parkerad vid havet

SLUTSATS

Audi A6 e-tron har varit på gång länge, och konkurrenterna BMW och Mercedes-Benz har hunnit före. Men när det gäller själva bilen är det nu Audi som står starkast. A6 Avant e-tron har lång räckvidd, låg förbrukning och snabb laddning. Bortsett från några allvarliga missar i kupén, som Audi får rätta till med ett facelift, är inredning och infotainment på hög nivå. Köregenskaper och fjädringskomfort ligger också på hög nivå. Det stora frågetecknet är om versioner utan luftfjädring kan övertyga lika mycket.

SPECIFIKATIONER
Audi A6 Avant e-tron Performance S-line selection Edition
Motor: Elmotor (bak)
Effekt: 367 hk/565 Nm
0–100 km/h: 5,4 sekunder
Toppfart: 210 km/h
Förbrukning: 15 kWh/100 km
Räckvidd: 635 kilometer
Batteristorlek: 100 kWh (94,9 kWh användbar kapacitet)
Laddkapacitet: 270 kW
Mått (L/B/H): 493/192/193 cm
Tjänstevikt: 2 260 kilo
Max släpvikt: 2 100 kilo
Bagagevolym: 502 till 1 422 liter + 27 liter fram
Pris: 969 000 kr (A6 Avant e-tron finns från 719 000 kr.

Utforska Audi A6 Avant e-tron

Se mer
Foto av A6 Avant e-tron