Test: Nya Renault Captur har fått ett genomtänkt facelift

Den kompakta crossovern är knappt igenkännlig med sitt nya fräscha utseende, och invändigt gör Google underverk för funktionaliteten. Vi kör 2024 års version av Renault Captur.

Utforska Renault Nya Captur

Se mer

TEXT Simon Hallenslev FOTO Simon Hallenslev/PR

Ett facelift kan betyda många saker. För vissa räcker det med nya stötfångare och fälgar, medan andra går steget längre. Renault har tagit sitt facelift av Captur på största allvar och har inte bara förnyat designen utvändigt utan också gett interiören en teknisk uppgradering med nytt infotainmentsystem.

Grunden till förändringarna är enkel: Captur behövde det. Den kompakta crossovern har hållit sig bra i Europas försäljningsstatistik i fem år, men innan en helelektrisk efterträdare är redo, vill Renault maximera potentialen i Captur.

Silverfärgad Renault Captur snett framifrån.

Följer i Scenic E-techs fotspår

Renault Captur är knappt igenkännlig, åtminstone framifrån. Fronten har fått ett helt nytt utseende inspirerat av den helelektriska storasystern Renault Scenic E-Tech. Skarpare linjer, nya LED-strålkastare, ett geometriskt mönster i grillen och den nya Renault-logotypen ger Captur ett helt nytt uttryck. Bakpartiet är mer bekant men har fått uppdaterade baklampor med klarglas och ny LED-grafik.

Förutom den uppdaterade designen erbjuds också nya färgval med fler tvåfärgskombinationer och nya fälgar i 17- eller 18-tums storlek, beroende på utrustningsnivå.

Motoralternativ och tekniska uppgraderingar

Motorutbudet har begränsats till en mildhybrid med 160 hästkrafter. Instegsmodellen med en 1-liters bensinmotor och 90 hästkrafter har tagits bort, medan hybrid- och laddhybridsversionerna fortfarande finns tillgängliga. Den version med 160 hk som erbjuds här har också fått tekniska uppdateringar. Styrningen har kalibrerats för att ge en mer dynamisk körupplevelse, och chassit har uppgraderats med nya stötdämpare.

Ratt, instrumentpanel och vy genom vindrutan.

Hur är interiören i nya Captur?

Förändringarna invändigt är mer subtila. Interiören i Captur fortsätter att vara luftig, städad och trevlig. Tillägget av fler återvunna material märks inte särskilt mycket, och materialkvaliteten är fortfarande hög utan att kännas lyxig.

Den största förändringen finns i tekniken. En ny infotainmentskärm på 10,4 tum och en digital instrumentpanel på 10 tum är nu standard. Det mest anmärkningsvärda är dock att Renault har baserat sitt OpenR-system på Android Automotive, vilket innebär att Google är helt integrerat i Captur.

Infotainmentskärmen är snabb och responsiv, medan Google erbjuder appar och användarvänlighet. Med Google Maps som navigation och Spotify direkt i bilen finns det ingen anledning att använda mobildata för Apple CarPlay. Under testveckan fungerade CarPlay dessutom mindre stabilt, vilket stärker misstanken om att Google vill hålla Apple borta från bilen.

Den nya digitala instrumentpanelen, som kan väljas till som en del av ett navigationspaket, erbjuder många anpassningsmöjligheter och kan bland annat visa Google Maps direkt bakom ratten. Oavsett inställning får föraren tydlig information om hastighet, räckvidd och farthållare i ett modernt och överskådligt gränssnitt.

Navigationspaketet kan också uppgraderas till Premium, som inkluderar ett kraftfullare ljudsystem. Här har Harman Kardon tagit över från Bose och levererar imponerande ljudkvalitet för en kompakt crossover.

Bakre delen av blå Captur inzoomad.

Är nya stötdämpare en anledning till oro?

Nya stötdämpare och mer dynamisk styrning kan låta oroande för dem som uppskattar Capturs komfort. Tack och lov har Renault inte kompromissat med komforten. Istället har de nya stötdämparna minskat krängningen vid kurvtagning, vilket ger bättre stabilitet utan att göra bilen stötig.

Styrningen är välbalanserad och tillräckligt precis för smidig stadskörning och stabilitet på motorvägen. Vid högre hastigheter är Captur fortsatt välisolerad och fungerar utmärkt för längre resor.

Som en bensinbil med endast lätt elektrisk assistans kan dock prislappen väcka frågor. Men inte heller här tappar Captur greppet, då Renault Captur Evolution med 160 hk och automatväxel börjar på 304 900 kronor. Det är jämförbart med konkurrenterna, om man vill ha automatväxel – vilket de flesta vill.

Bagageutrymme i Captur.

Slutsats

En grundlig uppdatering handlar inte om att förändra mycket, utan om att förändra det som gör skillnad. Det visar Renault med faceliftet av Captur 2024, som ger bilen ett fräschare yttre och ett mer modernt inre.

De komfortabla egenskaperna är bevarade men har kompletterats med bättre stabilitet på kurviga vägar. Interiören har fått mer återvunnet material utan att kompromissa med kvalitet eller funktionalitet, och Captur fortsätter att erbjuda ljus, luft och bra sikt tillsammans med intuitiva kontroller.

Googles system är kanske inte Apples bästa vän, men det levererar en användarupplevelse med de appar du behöver.

SPECIFIKATIONER

Renault Captur Techno 160 EDC

  • Motor: R3, 999 cm³
  • Effekt: 158 hk/270 Nm
  • Acceleration (0–100 km/h): 8,5 sekunder
  • Toppfart: 180 km/h
  • Förbrukning: 5,9 l/100 km
  • CO2-utsläpp: 133 g/km
  • Mått (L/B/H): 4 230/1 800/1 570 mm
  • Tjänstevikt: 1 267 kg
  • Max släpvagnsvikt: 1 200 kg
  • Bagageutrymme: 487–1 596 liter
  • Pris: 324 900 kr (Captur från 269 990kr)

Utforska Renault Nya Captur

Se mer
Foto av Nya Captur