TEST XPENG G6 - Valde jag fel?

I Motorkoll med Marcin ställer Marcin Tesla Model Y Standard Range och Xpeng G6 mot varandra i en noggrann jämförelse, där han utforskar deras olika egenskaper och prestanda.

För ungefär en månad sedan hoppade jag på ett privatleasingerbjudande för en Tesla Model Y Standard Range. Samtidigt lanserades Xpeng G6, en direkt utmanare till Model Y. Nu har jag fått möjligheten att testa Xpeng G6 RWD Standard Range mot min egen Model Y SR RWD. Så häng med när jag ställer dessa två bilar mot varandra i en jämförelse.

Komfort

Xpeng G6 överträffar Teslan när det gäller komforten, stolarna är mjuka och omfamnande, och hela kupémiljön känns lika ombonad. Elstolar för både förare och passagerare är standard, och en trevlig liten detalj är att förarstolen automatiskt glider bakåt en bit när man parkerat för att underlätta urstigning. I baksätet kan passagerarna dessutom justera ryggstödets vinkel, vilket möjliggör en mycket bekväm åktur för de där bak.

Under körning märks det tydligt att G6:an är inställd för komfort. Fjädringen är mjuk och absorberar vägbulor och ojämnheter utan att störa kupén nämnvärt. Det är också en tyst bil, med minimalt vindbrus eller andra störande ljud, vilket bidrar till en behaglig och avslappnad resa.

Utrymme

När det kommer till utrymme märks det tydligt att fokus i G6 har legat på kupén. Trots bilens coupéliknande siluett finns det gott om plats för huvudet, även för mig som mäter 194 cm och sitter i baksätet. Faktum är att jag utan problem kan sitta bakom mig själv, med förarsätet inställt generöst. Benutrymmet är mer än tillräckligt, och det finns gott om plats för fötterna under stolen framför. Innerutrymmet har verkligen prioriterats, men detta har tyvärr lett till att bagageutrymmet fått stryka lite på foten.

G6:ans bagage är nämligen betydligt mindre än Teslans. G6:ans bagageutrymme mäter 110 cm på sin bredaste punkt (cirka 100 cm mellan hjulhusen) och har ett djup på 94 cm. Jämför man med Tesla Model Y kan du enkelt få plats med föremål som en golfklubba eller ett fiskespö upp till 150 cm längs den bredaste punkten, medan djupet är hela 110 cm – vilket är 16 cm mer än G6. G6 rymmer dock 571 liter totalt, vilket är något större än bagageutrymmet i en Volvo V60, som sväljer 529 liter.

Funktioner

På den här fronten har Xpeng verkligen inte snålat – allt ingår redan i standardutförandet. Du får allt från navigation med realtids-trafikinformation, autopilot, ett 900W ljudsystem, 360-graders kameravy med alla tänkbara säkerhetsfunktioner, självparkering, och till och med en mindfulness-app som fäller bak stolen och uppmanar dig att göra andningsövningar när du t.ex. stannat för att ladda bilen. Det låter kanske som en gimmick, men det var faktiskt en av de bättre extra funktionerna jag har stött på då skärmarna och ljudsystemet används på ett smart sätt.

En annan imponerande funktion är de omfattande inställningsmöjligheterna för hur bilen ska upplevas under körning. Du kan välja mellan fyra olika nivåer för regenerering – från att bilen rullar fritt som en fossilbil (coasting) till att använda 'one-pedal drive', där regenereringen stannar bilen. Dessutom finns tre förvalda körstilar: ECO, Standard och Sport, och du kan även anpassa en fjärde, helt individuell körstil.

Här är några funktioner som verkligen stack ut och imponerade på mig:

  • Autopiloten är mycket intuitiv. Filbyten görs enkelt och säkert genom att aktivera blinkers, och på skärmen framför dig ser du tydligt när bilen identifierar ett ledigt utrymme, vilket minimerar risken för misstag eller kollisioner.
  • Självparkeringsfunktionen är imponerande. Bilen scannar i låg hastighet efter parkeringsplatser och genomför sedan parkeringen helt felfritt. Jag testade en riktigt trång fickparkering, och den klarade det utan problem, med ett bekräftande pip när allt var klart.
  • Ljudsystemet är av högsta kvalitet och erbjuder en rad inställningsmöjligheter som verkligen lyfter ljudupplevelsen.
  • Trådlös telefonladdning är också en höjdare, med två laddningsplattor på 50W vardera vid mittkonsolen. Det laddar mobilen snabbt och fungerar även med skal på, något som inte alltid är fallet i min Tesla.

Ett område där jag anser att Teslan har en fördel är användarvänligheten. G6 erbjuder nästan för många valmöjligheter, appar och inställningar, vilket kan bli lite överväldigande. Teslas gränssnitt är mer avskalat och lättare att navigera. Dessutom hade Xpengs navigation ibland svårt att hitta vissa nyare destinationer.

Körupplevelse

Om man jämför Xpeng G6 och Tesla Model Y är de relativt likvärdiga i prestanda, trots att Xpeng officiellt har något lägre hästkrafter – 260 hk jämfört med Teslans 299 hk. Ändå gör G6 0–100 km/h på imponerande 6,6 sekunder, medan Model Y klarar det på 6,9 sekunder. G6 erbjuder en mjukare och mer gradvis acceleration, medan Teslan känns något mer aggressiv. Dock har G6 ett 'launch mode' som ger den en extra skjuts, och i det läget känns den lika kraftfull som Model Y.

När det kommer till räckvidd uppger Tesla att Model Y har en räckvidd på 455 km, medan Xpeng G6 ligger nära med 435 km enligt tillverkaren. Efter att ha kört en blandning av stadstrafik, landsväg och motorväg vid 16°C, landade förbrukningen för båda bilarna runt 13 kWh/100 km – vilket visar att de presterar identiskt i den här körcykeln.

En skillnad jag märker vid mer aktiv körning är att Teslan känns mer stabil och stadig på vägen, vilket troligen beror på att G6 är mer komfortorienterad i sin fjädring och inställning.

Summering, valde jag fel då?

Just nu känns det faktiskt så! Efter att ha haft min Tesla i någon dag var det dags att boka verkstadsbesök, 3 veckor fram i tiden... Orsaken är tydligen super vanlig, (har frågat i ett Tesla forum), att det är en större springa på ena eller andra sidan av bakluckan, “klassiska panel gaps på Tesla”, vilket gör att smuts och vatten kan samlas i dessa. Inte alls ok för en bil i denna prisklass och ser inte så trevligt ut….

Högra sidan av bilen där passningen mellan bagageluckan och den bakre sidopanelen är fin:

Vänstra sidan där passningen mellan bagageluckan och bakre sidopanelen har ett större gap vilket gör att det ser ut som att bagageluckan inte är helt stängd:

Tillbaka till Xpeng G6 så känns bilen väldigt välbyggd – materialkvaliten håller verkligen premiumklass och ingen tillstymmelse av “panel gaps” på testbilen.

När det gäller pris är Xpeng G6 Standard Range prissatt till 529 900 kr, och då ingår i princip allt. Det enda du kan välja till är dragkrok och färg, i övrigt är alla funktioner standard. Det gör den cirka 25 000 kr billigare än en standard Tesla Model Y och du får då en hel del funktioner som en standard Model Y inte har. Du kan även privatleasa Xpeng G6 för 5 995 kr/månad, vilket inkluderar service, försäkring och 1 000 mil/år. Tesla hade under september månad en kampanj där en Standard Range Model Y RWD kunde leasas för 5190 kr/månaden. I skrivande stund har jag inte information om den kampanjen fortfarande gäller.

Summa summarum så är Xpeng G6 ett riktigt alternativ till Teslan, välbyggd, mer komfort än i Teslan och mer funktioner som ingår från start. Det man gör avkall på är bagageutrymmet som är mindre och till viss del smidigheten i infotainmentsystemet som är mer beprövat i Teslan. Min rekommendation är att jämföra bilarna mot varandra och provköra båda om man är ute efter en elbil i denna klass!

Schyssta 20 tums fälgar och bra märkes däck från Michelin är standard:

Skarp bild på backkameran och 360 vyn. Fint att hela skärmen används.

En liten kamera som håller koll på om du blir trött bakom ratten, gäspade en gång och den varnade. Förstod först inte vad den menade, men bra!

Med denna knapp öppnar man dörren precis som i en Tesla fast denna knapp sitter på ett annat ställe på dörren: