Test: VW ID. Buzz Pro Lång – den ultimata familjebilen

Var lugn. Charmen är intakt i den uppdaterade VW ID. Buzz, och nu kan ännu fler få glädje av den.

Utforska Volkswagen ID.Buzz

Se mer

Text & foto Simon Hallenslev

Bakom den charmiga och oförändrade designen finns både en ny elmotor, ett nytt batteri och ett uppdaterat infotainmentsystem – men det verkar inte vara det som fångar uppmärksamheten. Den uppdaterade VW ID. Buzz har blivit 25 centimeter längre. Även om det kan låta som en praktisk förändring ger det retrobussen en betydligt starkare identitet och berättigande.

Innan den längre varianten blev tillgänglig, var det egentligen bara charmen som gjorde ID. Buzz speciell. Visst hade den ett större bagageutrymme än ID.4, men det fanns inte plats för fler familjemedlemmar. Nu däremot kan du nästan fira jul med hela släkten i den stora skåpbilen.

Baksidan av en blå och vit VW ID. Buzz parkerad vid en naturskön utsikt över havet och landskapet.

Elmotor och batteri

Innan vi kommer till de 25 centimeterna, låt oss för Guds skull inte glömma de andra förändringarna som VW ID. Buzz har genomgått.

Först och främst har vi den nya elmotorn, som ursprungligen utvecklades för VW ID.7 men som nu även används i flera andra fullelektriska ID-modeller.

Tidigare hade ID. Buzz 204 hästkrafter och 310 Nm i vridmoment, men nu har retrobussen uppgraderats till 286 hästkrafter och imponerande 550 Nm. Denna förändring är påtaglig, och bakom ratten känns den nu mindre som en klumpig skåpbil och mer som en modern elbil.

Sittpositionen, som är en av fördelarna med en skåpbil, har bibehållits och det uppskattas i en tid där över hälften av nybilsförsäljningen består av SUV:ar och crossovers. I ID. Buzz sitter man högt och har en överlägsen utsikt jämfört med många andra bilar.

 En blå och vit VW ID. Buzz kör på en smal landsväg omgiven av gröna fält och träd.

En hög bil med mer kraft innebär naturligtvis en märkbar energiförbrukning. Efter en 1 100 km lång åktur, där temperaturen låg runt noll grader och jag främst höll mig på motorvägarna, blev den genomsnittliga förbrukningen 30,8 kWh per 100 km. Det är en hög siffra, men inte direkt förvånande med tanke på att ID. Buzz inte har den bästa aerodynamiska effektiviteten.

Lyckligtvis har batteriet också bytts ut till ett större i samband med uppdateringen. Närmare bestämt från 77 till 86 kWh netto. Under min tuffa körning räckte det till 256 km på en laddning, men man kan nog pressa det till 300 km om man drar ner lite på motorvägskörningen i de kalla temperaturerna.

Nytt system

Öppna den stora förardörren och du möts av en kupé som ser precis likadan ut som tidigare. Design- och layoutmässigt finns det inga större brister – förutom att man kanske skulle önska några fler fysiska knappar istället för touch. Däremot finns det fortfarande tydliga brister i kvaliteten, där man får nöja sig med paneler och lister som bara efterliknar äkta trä och aluminium.

Interiören av en VW ID. Buzz med fokus på ratten och den digitala instrumentpanelen, med en grönskande utsikt utanför fönstret.

Det saknas en kvalitetsmässig tyngd bakom de imiterade listerna, som tydligt är tunna, skramliga och billiga plastbitar. Det är synd, eftersom utrymmet egentligen ser bra ut, och annars är funktionellt.

VW kompenserar dock för kvalitetsproblemen genom att välsigna användarna med en ny skärm för infotainment samt ett fräscht uppdaterat system. Det nya systemet är redan implementerat i modeller som ID.3 och ID.7, och är inte bara snabbare och snyggare utan också mer intuitivt. Klimatanläggning och assistanssystem nås genom fasta balkar i toppen och botten av skärmen, vilket gör att man slipper krångla med undermenyer.

Komfort och utrymme för alla i bilen

Ja, VW ID. Buzz är fortfarande en strömslukare och kvaliteten i bilen är fortfarande lite skramlig. Dessa var två svagheter gjorde att modellen låg precis på gränsen innan uppdateringen. Men nu, utöver den tidigare charmen, finns det mer kraft och, viktigast av allt, 25 extra centimeter att utnyttja. Denna förlängning gör att fyra långbenta tonåringar kan sitta bekvämt på andra och tredje sätesraden utan problem. Dessutom kan alla i familjen packa med sig allt de önskar, tack vare de djupa förvaringsutrymmena som finns i varje hörn.

Interiören av en VW ID. Buzz med fokus på de bakre sätena i ljus och mörk klädsel, med öppna skjutdörrar.

Interiören av en VW ID. Buzz med fokus på sätena allra längst bak i ljus och mörk klädsel, med öppna skjutdörrar.

För baksätespassagerare är tredje sätesraden inte längre en kompromiss som man måste slå sten-sax-påse om, och det är det inte många andra elbilar som kan skryta med. Även här bak finns det gott om förvaringsutrymme, USB-C-ingångar för laddning av smartphones och luftventiler för kalla eller varma dagar.

Om en av de två bakre sätesraderna ska användas för bilbarnstolar, vilket är möjligt tack vare isofixfästen hela vägen runt, finns det gott om plats för det. Bakom de stora elektriska skjutdörrarna finns även tillräckligt med golvutrymme för att man enkelt kan kliva in och montera stolen inifrån bilen.

Utsikt över ett landskap med hav och träd genom fönstret på en VW ID. Buzz.

Som en nyhet har baksätespassagerarna på andra sätesraden nu fått ett litet fönster som kan öppnas. Visst, det är litet, men det ger möjligheten att njuta av både frisk luft och en fin utsikt.

Och hur är det med bagageutrymmet? VW ID. Buzz har... inte så mycket av det! Med alla sju säten i bruk finns det 306 liter att tillgå. Här har man dock tänkt till med en justerbar botten och två lådor under, så att grönsakerna inte krossas under de två kabinkoffertarna, som precis får plats. Men om man fäller ner tredje sätesraden, ökar kapaciteten till imponerande 1 340 liter.

Bagageutrymmet i en VW ID. Buzz med uppfällda säten och en förvaringslåda med VW-logotyp

Förvaringslåda i bagageutrymmet på en VW ID. Buzz, innehållande en laddkabel.

Vilken variant bör man välja?

Världen är överbefolkad, och därför kostar det när man skaffar fler barn än genomsnittet. VW ID. Buzz har som charmig retrobil aldrig varit det billiga valet, och den blir inte billigare i den längre versionen heller. Grundpriset för VW ID. Buzz börjar på 609 000 kr, men det är inte den varianten man bör välja.

Testbilen är en Pro Lång och det är denna modell som ser till att ID. Buzz inte framstår som avskalad. Det är nämligen först på denna nivå som man får eldrivna skjutdörrar med öppningsbara sidorutor, eldriven baklucka och nyckelfri hantering. Och tro mig, man vill verkligen ha elektrisk hjälp med de tre tunga dörrarna. Därtill ingår Matrix LED-strålkastare, eljusterbara framsäten med massagefunktion och ett utökat assistanspaket som inkludera en 360 graders kamera för att manövrera en nästan 5 meter lång buss. 

En blå och vit VW ID. Buzz parkerad vid en naturskön väg med utsikt över havet och skog.

Den slutliga domen

Det har alltid varit svårt att ogilla VW ID. Buzz, och det har inte förändrats. Nu har den dessutom hittat sin optimala form med sju säten, vilket gör det ännu lättare att se genom fingrarna när det kommer till svagheter som vinterräckvidd och kupéplast.

Man kan enkelt lasta in bilbarnstolar, badleksaker och barn i kupén och fortfarande hitta plats för mer grejer. Fullvuxna personer kan sätta sig längst bak och vara fullt bekväma, vilket enligt min mening öppnar upp för en helt ny kundgrupp.

Specifikationer

Volkswagen ID. Buzz Pro Lång

  • Drivlina: Bakhjulsdrift
  • Längd: 496 cm
  • Sittplatser: 5, 6 eller 7 (standard)
  • Batterikapacitet: 86 kWh (netto)
  • Maximal räckvidd: 472 km (WLTP, blandad körning)
  • Motor: 210 kW / 286 hk
  • Dragvikt: 1 000 kg
  • Maximalt bagageutrymme: 2 469 liter (bakom första sätesraden, andra sätesraden nerfälld och maximalt framskjuten)

Utforska Volkswagen ID.Buzz

Se mer
Foto av ID.Buzz