Test: VW ID. Buzz GTX är snabbare och snyggare – men är den nödvändig?

Två elmotorer med sammanlagt 340 hästkrafter döljer sig i GTX-versionen av Volkswagen ID. Buzz. Det gör den snabbare än man tror – men kanske också snabbare än nödvändigt.

Utforska Volkswagen ID.Buzz

Se mer

TEXT OCH FOTO: Morten Bek

Det finns en förutsättning man måste förstå om man ska köpa och köra Volkswagen ID. Buzz. Det gäller särskilt den korta versionen, och ännu mer den nya toppmodellen GTX: man kommer inte att köra särskilt långt på en laddning. Det beror inte på att batteriet i den elektriska bussen är litet – varken i den ursprungliga korta eller den nya långa versionen. Det beror snarare på att man förflyttar sig i något som känns som en blandning mellan en fraktcontainer och ett redskapsskjul.

Volkswagen kan skryta med en god aerodynamik, men det är ofrånkomligt – och fullt rimligt – att höjden och bredden på ID. Buzz går ut över strömförbrukningen. Ingen ID. Buzz, inte ens den långa med 91 kWh batteri, klarar mer än 468 kilometer på en laddning. Men man vet redan om att det krävs lite fler laddningar om man skaffar en ID. Buzz. Man inser också snabbt hur mycket man gillar den tyska modellen, som är rymligare än de största suvarna – och dessutom kör bättre än många mindre elbilar.

Röd ID. buzz sedd bakifrån, parkerad vid övergiven byggnad

GTX med fler hästkrafter

Den illröda ID. Buzz GTX är det senaste tillskottet i den lilla bussfamiljen och finns både i den testade korta versionen och i den nya långa. Totalt handlar det om 340 hästkrafter från två elmotorer, och eftersom motorerna sitter på varsin axel får man fyrhjulsdrift. Det är något som inte erbjuds i andra Buzz-versioner.

I den korta GTX får man det ”lilla” batteriet på 84 kWh, vilket precis räcker till en officiell räckvidd på 412 kilometer. Långa ID. Buzz GTX, för 50 000 kronor extra, har det större 91 kWh-batteriet och mer lockande 458 kilometer på en laddning. En fördel med den korta modellen är att den kan dra upp till 1 800 kilo på dragkroken medan den långa stannar vid 1 600 kilo. Volkswagens tekniker har gett ID. Buzz GTX ett sportchassi, och testbilen har 21-tums lättmetallfälgar. Om en Buzz nu kan se sportig ut, så gör den röda GTX det i mina ögon.

Röd ID. Buzz sedd från sidan, parkerad framför sliten byggnad

Hur känner man igen GTX-modellen?

Små vingformade LED-varselljus, GTX-logotyper på sidan och bakluckan, samt annorlunda luftintag i frontens nederdel. Jag trodde inte att någon skulle lägga märke till mig och bilen under testveckan, men färgen gör att folk stirrar gång på gång. För de flesta är det nog inte GTX-delen som väcker uppmärksamhet, utan att ID. Buzz, även när den nu synts på vägarna under en längre tid, fortfarande fascinerar.

Interiören är inte överdrivet pyntad – det finns GTX-logo i ratten och i ryggstöden på de himmelska sätena. Bara sätena och sittpositionen räcker för att jag ska älska ID. Buzz; man sitter högt och de små armstöden på båda sidorna av framsätena är en stor personlig favorit.

Bagageutrymme i röd volkswagen id. buzz

Är ID. Buzz GTX praktisk?

Den elektriska bussen talar för sig själv. Golvet är lite högt för att få plats med mycket batterikapacitet, men här i den korta varianten finns fem utmärkta sittplatser, mycket takhöjd och plats för en eller två barnvagnar i bagageutrymmet. Men rymligheten är bara en del av magin i ID. Buzz GTX. Det finns underbara detaljer som elektriskt styrda skjutdörrar med små öppningsbara rutor, och en avdelande hylla i bagageutrymmet.

ID. Buzz tillverkas av Volkswagen Commercial Vehicles, vilket i princip separerar den från personbilarna. Som kund märker man inte mycket av det när man väljer personbilsversionen, men jag ser att vissa material är mer robusta än lyxiga. Det kan ses både som positivt och negativt. Positivt om man har barn eller hund som smutsar ner överallt. Då är interiören lätt att rengöra. Negativt om man jämför med materialvalet i samma prisklass – exempelvis tyskarnas egen ID. 7 Tourer.

Ratt och förarmiljö i Volkswagen Id. buzz

Finns det något sportigt i GTX?

ID. Buzz GTX accelererar som en Golf GTI. Eller kanske snarare som två Golf GTI staplade på varandra, för det är en speciell känsla att släppa loss alla 340 hästkrafter från sin höga förarposition. Det finns betydligt lättare elbilar med mycket mer kraft, men känslan av att sitta högt uppe när man snabbt (och tyst) accelererar fram ger en helt ny upplevelse. Det är oväntat i en bil som är mer minibuss än personbil.

I den korta versionen är den snabba bussen bara lite längre än en Golf Variant, och även om elbussen är bred så är det enkelt att hitta rätt linje i kurvorna. Jag tror den höga körpositionen hjälper här också, men det är förstås också styrningen som förtjänar mest beröm. Med fyrhjulsdrift finns ingen tendens till hjulspinn, men det har i och för sig aldrig varit min upplevelse i en vanlig ID. Buzz eller andra modeller på MEB-plattformen.

Röd Volkswagen ID.buzz sedd bakifrån på lantlig väg

Det får mig att fundera på om GTX verkligen är den rätta ID. Buzz-versionen att välja. Det är klart att den med 340 hk var något extra, när den vanliga Buzz fick nöja sig med 204 hk. Men nu har den nya motorn på 286 hk kommit, och då är skillnaden i prestanda inte längre lika stor.

Jag tillskriver det extra kraftöverskottet ett ganska litet värde i ID. Buzz GTX jämfört med en vanlig Buzz. Med två motorer behövs mer el än med en, och om elbussen gör 0–100 på 6,1 sekunder istället för 7,6 spelar nog inte så stor roll för de flesta.

Sätesrad i röd id. buzz

Vad kostar Buzz GTX?

GTX börjar på 749 900 kr för den korta versionen och på 799 920 kr för den långa. Det inkluderar elmanövrerade skjutdörrar, matrix-LED-strålkastare, elektrisk baklucka, eljusterbara framsäten med massage, riktigt bra infotainmentsystem, högkvalitativt ljudsystem, automatisk klimatanläggning med tre zoner och mycket mer.

Som jag ser det finns det inget riktigt alternativ till ID. Buzz och den nya ID. Buzz GTX. För samma pengar kan man få mycket längre räckvidd i en ID. 7 Tourer, men då missar man poängen. En ID. Buzz köper man för utrymmet, charmen, körpositionen och upplevelsen. Om det sedan står GTX på den eller inte, det är bara en mindre detalj.

Främre delen av röd id. buzz sedd från sidan

SLUTOMDÖME

ID. Buzz har rullat på gatorna i ungefär två och ett halvt år. Även om man sett en ID. Buzz hundra gånger tidigare, är varje gång ändå en påminnelse om hur klockrent konceptet är. Med tiden har ID. Buzz blivit billigare, och under resans gång har den uppgraderats med mycket bättre infotainmentsystem och betydligt fler hästkrafter. Volkswagen har förstått vad som behövde förbättras.

Den nya GTX-versionen med 340 hk och fyrhjulsdrift är snabbare och ser ännu bättre ut, men jämfört med versionen med 286 hk är den ingen nödvändighet. GTX ger en extra krydda – något man kan välja för skojs skull (eller för att kunna dra fler kilo med dragkroken) – men som inte behövs för att uppskatta ID. Buzz.

SPECIFIKATIONER

Volkswagen ID. Buzz GTX+ (kort)
Motor: Elmotorer (fram och bak)
Effekt: 340 hk / 560 Nm
0–100 km/h: 6,1 sekunder
Toppfart: 160 km/h
Förbrukning: 20,7 kWh/100 km
Räckvidd: 419 kilometer
Batteristorlek: 91 kWh (87 kWh användbar kapacitet)
Laddkapacitet: 185 kW
Mått (L/B/H): 471/199/193 cm
Tjänstevikt: 2 629 kilo
Dragvikt: 1 800 kilo
Bagagevolym: 1 121 till 2 160 liter
Pris: 749 900 kr (ID. Buzz finns från 646 900 kr)

Utforska Volkswagen ID.Buzz

Se mer
Foto av ID.Buzz