Test: Renault 5 E-Tech Electric är den klart bästa elektriska minibilen
Renault är i toppform. Det senaste tillskottet till deras elbilsfamilj är retroinspirerade Renault 5 E-Tech Electric med en räckvidd på upp till 410 kilometer. Den är cool – och den är den bästa bilen i klassen.
Utforska Renault 5 E-Tech Electric
Se merText och Foto: Morten Bek
Citroën ë-C3 är rymlig och bekväm – men där tar också superlativen om den lilla elbilen slut. Mini Cooper E/SE är rolig att köra – men komforten lämnar en del att önska. Peugeot E-208 är billig – men så gammal att fransmännen borde ha skrotat den. Opel Corsa Electric – se Peugeot E-208. Hyundai Inster är kul – men väldigt udda och blir snabbt för dyr.
Jag har just räknat upp merparten av alla eldrivna minibilar man kan köpa nya. Det är en brokig skara – inte för att de är många, utan för att de är väldigt olika. Tyvärr är deras största gemensamma nämnare att de antingen inte är tillräckligt bra, eller för dyra. Det har saknats en riktigt cool, riktigt välkörande, riktigt bra elektrisk minibilsmodell som inte spräcker budgeten. Men den saknas inte längre! Renault har nämligen byggt den, och den heter Renault 5 E-Tech Electric.
Ingen i klassen kan mäta sig med Renaults nya elbil – ingen är faktiskt ens i närheten. Renault är i toppform när det gäller elbilar – och en titt på vad som kommer i Renault 4 E-Tech och Renault Twingo E-Tech får mig att tro att det bara blir bättre. Men här ska det handla om den nya 5 E-Tech Electric. Den retroinspirerade lilla elbilen är med sina 392 centimeter i längd mycket kompakt, men har ändå plats för upp till tre vuxna tack vare fenomenal design.

Retro på rätt sätt
Design handlar om tycke och smak. Jag kan inte låta bli att titta på 5 E-Tech (i testbilen målad i Gul Pop med svart tak) och tänka att Renaults designers är en samling smarta personer. Den lilla hatchbacken med dolda dörrhandtag bak och laddstatusvisning med en lysande femma i fronten är kraftigt inspirerad av originalet från 1971, men den känns aldrig påtvingad eller konstlad.
Den ser i alla fall inte så praktisk/tråkig/förnuftig ut som ë-C3, och den får en inte att tänka på en lekstuga med konstiga fönster – vilket är mitt sätt att säga att Inster är lite för unik. Till skillnad från de två bilarna är 5 E-Tech en regelrätt hatchback. Inga crossover-försök här. Det kommer däremot i form av Renault 4 E-Tech om några månader – en bil som blir högre, lite längre, mer praktisk – och, gissar jag, något dyrare. Men även framtiden för lilla 5 E-Tech ser så ljus ut att man behöver solglasögon. Från 349 900 kronor med 312 kilometers räckvidd, 120 hästkrafter – och nyckellöst system, värmepump, automatisk klimatanläggning, sätesvärme och infotainment med 10” pekskärm.

Bästa valet: Techno
För 349 900 kr, är jag övertygad om att basversionen Evolution är värd varenda krona. Men man vill ju gärna ha aluminiumfälgar – och backkamera, trådlös mobilladdning och Google Maps integrerat skulle verkligen fullända paketet. Därför rekommenderar jag alla som gillar utrustning att välja Techno (150 hk). Den har allt detta och mycket mer. Även lite dekor i form av en lysande femma vid framdörrarna, värme i ratten, stämningsbelysning, elektriskt justerbart svankstöd, för att nämna en del.
Techno kostar 50 000 kr mer än Evolution, alltså minst 399 900 kr. Iconic five är den lyxigaste varianten och kostar 10 000 kr mer än Techno. Den riktar sig till färgglada kunder som vill ha gul inredning och bakgrundsbelyst Renault 5-logga framför passagerarsätet. Techno kommer i grått eller denimblått, medan Evolution håller sig till endast grått.

Bästa körupplevelsen i en minielbil
Så hur är det med räckvidden? 312 eller 410 kilometer. 50 000 kr skillnad – och 30 hästkrafter. Batteriet på 52 kWh väger bara 57 kg mer än det på 40 kWh, och eftersom 5 E-Tech bara väger 1 412 kg i grundversionen, finns det ingen anledning att oroa sig för att 120 hk inte skulle räcka. Med 150 hk till en elbil som väger 1 469 kg ligger 5 e-Tech bra till jämfört med lite klumpiga Mini Cooper E, som har 184 hk till över 1 600 kg.
Elmotorn är tyst, utan vinande ljud som hörs i många andra elbilar, och accelerationen är pigg och perfekt för både stadskörning och omkörningar i 110 km/h. Men det som verkligen får 5 E-Tech att sticka ut – bortsett från designen – är dess köregenskaper. Renaults ingenjörer har åstadkommit något som andra bilmärken borde sträva efter. Väghållningen är exceptionellt balanserad – något väldigt ovanligt i klassen små elbilar.
Styrningen är naturlig, direkt och informativ, och chassit både tar emot och levererar: det tar kurvor med lugn och neutralitet, och ger en fjädringskomfort som är lätt fast, men alltid mycket behaglig. Den är lika rolig som en MINI, men utan den stötiga fjädringen som man måste älska om man äger en MINI. 5 E-Tech känns som en större och tyngre elbil på motorvägen. Det enda jag har att anmärka på i 110–130 km/h är vindbruset. Det är inte högt – men det avslöjar att det här är en liten och inte särskilt dyr elbil.

Intressant interiör
Renault har inte bara fokuserat på teknik och exteriör. Även interiören är smart, snygg och genomtänkt. Som nämnt tidigare finns plats för tre vuxna: en förare, en passagerare, och en vuxen bakom passageraren. Bagageutrymmet är också rimligt med 326 liter – fullt godkänt för bilens storlek – och ett litet, trångt fack under golvet där man kan trycka in en laddkabel.
Fler än tre vuxna är inte att rekommendera om man ska köra långt, eftersom en genomsnittlig förare behöver skjuta sätet långt bakåt. Men väl där sitter man bekvämt, med elektriskt svankstöd. Sitsarna känns igen från gamla R5:or, men den mjuka vadderingen är lyckligtvis borta – och stolen funkar fint även för längre resor.
Ingen minimalisk instrumentpanel som i ë-C3, och inget föråldrat infotainmentsystem (som i både ë-C3, Corsa Electric och E-208). Här får man en stor, färgstark digital display med flera designval – och ett snabbt, lättanvänt infotainmentsystem. Att Google Maps är inbyggt är kanske inte en nödvändighet med Apple CarPlay – men är en bonus i nödfall.

Små förbättringar
Knappar. Riktiga knappar. För klimatanläggningen, körlägena, rattfunktionerna. Det får man inte ens i en dyr Audi – men det får man i en billig Renault. Materialkvaliteten är nästan lika bra, vilket säger något om både Audi och Renault. Sätes- och rattvärmen styrs via infotainmentskärmens nederkant, men eftersom klimafunktionerna ligger separat gör det inte så mycket. Renault har dock valt bort en P-knapp på den stora växelväljaren bakom ratten. Det är ett misstag – det vore enklare och säkrare med en tydlig P-knapp än att behöva välja N (Neutral) och sen aktivera den elektroniska handbromsen. Man kan slå på Auto Hold, trycka på bromsen och sedan stänga av bilen med POWER-knappen – men en riktig parkeringsfunktion hade känts tryggare.
Med 5 E-Tech Electric visar Renault konkurrenterna vad en elektrisk minibilsmodell kan vara – även utan att kosta en förmögenhet. Den är cool, smart, charmig, bekväm och rolig att köra. Kort sagt: en riktigt vuxen elbil i miniformat.
Specifikationer
Renault 5 E-Tech Electric Iconic five
- Motor: Elmotor (fram)
- Effekt: 150 hk / 245 Nm
- 0–100 km/h: 8 sekunder
- Toppfart: 150 km/h
- Förbrukning: 14,9 kWh/100 km
- Räckvidd: 405 kilometer
- Batterikapacitet: 52 kWh
- Laddkapacitet: 100 kW
- Mått (L/B/H): 392 / 177 / 150 cm
- Tjänstevikt: 1 469 kilo
- Max släpvagnsvikt: 500 kilo
- Bagageutrymme: 326–1 106 liter
Pris: 409 900 kronor (5 E-Tech från 349 900 kr)
Privatleasing: 3 890 kr (5 E-Tech från 3 290 kr)