Test: Nio ET7

Hänger du med i svängarna? Den stadiga strömmen av nya kinesiska elbilar verkar oändlig – men Nio ET7 är den bästa hittills.

Polestar. MG. Maxus. Aiways. XPeng. BYD. Nya kinesiska bilmärken väller in för att konkurrera med etablerade märken i Europa med elbilar i olika storlekar, former och varianter. Majoriteten av de nya elbilarna är antingen små eller medelstora – och prisvärda. Nio gick dock en annan väg när de valde att lansera den lyxiga ET7 som sin första modell. De vill visa vad de går för och tar sig an premiumsegmentet. Jag kör Nio ET7 för att ta reda på om den förtjänar att vara bil nummer ett.

NIO ET7 white outside

En kinesisk lyxbil

Innanför de tunga, ramlösa dörrarna finns en kupé som går emot de tysk-kinesiska trenderna med krom och pianolack. Den har nästan en skandinavisk minimalism som, trots sina rena linjer, döljer en överväldigande mängd vackra detaljer. ALLT är skönt att ta på och känns väldigt genomtänkt. Förutom den enorma mängden läder och Alcantara finns det också äkta tropiska trämaterial i form av återvinningsbar rotting. Du kan känna äkta träfibrer i instrumentpanelen, mittkonsolen och runt fönsterreglagen.

Knappar och reglage är utsökta detaljer som har den rätta känslan och klickar precis rätt. Faktum är att det inte finns en enda detalj som inte känns mekaniskt exklusiv: de elektriska dörrhandtagen, fönsterreglagen, multifunktionsknapparna på ratten och ja... till och med knappen för varningsblinkers känns dyr! Här är vi i en liga där en annars utsökt tysk konkurrent som Mercedes EQE får lägga sig platt.

Inside Nio ET7

En ny vän

Förutom en förkärlek för lyx som ofta förbises av västvärlden, har kineserna också en mer öppen förkärlek för teknik – och helst den allra senaste. Detta är också tydligt i Nio ET7, där du möts av en liten digital figur på instrumentbrädan när du kliver in i den stilrena kupén. Det är Nomi. Nomi är en avancerad röstassistent som avbildas som ett digitalt ansikte med ögon som tittar på dig när du kliver in eller talar till den. Och även om själva ansiktet är en fånig gimmick inser man snart att Nomi är en välkommen vän som får alla andra röstassistenter att skämmas.

Den nya vännen förstår de (hittills engelskspråkiga) kommandona perfekt och kan justera volymen på ljudsystemet, AC:n, temperaturen, stolsvärmen, fönstren och mycket mer. Den förstår också vem i kupén som ger kommandot och justerar bara värmen i baksätet om det är svärmor som ber om det. Jag har aldrig varit ett stort fan av röstassistenter eftersom de sällan förstår vad du vill. Nomi förstår det mesta och det den inte förstår lär den sig med hjälp av AI. Efter en veckas testande har jag blivit så van vid Nomi att jag sällan tar händerna från ratten.

NIO ET7 camera

Ett utmärkt hemmabygge

Även om du sällan behöver ta händerna från ratten tack vare Nomi, kanske du vill göra det ändå. Den 12,8 tum stora och slimmade infotainmentskärmen har inte bara ultrahög upplösning och sömlös tryckkänslighet. Den är också välsignad med ett egentillverkat system som är riktigt bra. Jag applåderar ofta biltillverkare som inser att de är bättre på att bygga bilar än på att bygga infotainmentsystem. Som Volvo, som förlitar sig på Google. Men trots sin begränsade erfarenhet har kinesiska Nio börjat bygga sitt eget system, och de har gjort ett bra jobb. Det är snyggt, prydligt och lätt att navigera.

Kina älskar AI

I Kina älskar de artificiell intelligens, och i Nio ET7 är det inte bara röstassistenten Nomi som blir smartare av den. Det är också bilens säkerhetssystem och autopilot, som analyserar sig själv med hjälp av 33 sensorer och kameror. Nio försäkrar dock sina europeiska kunder om att ingen information från bilen, vare sig det gäller körmönster eller bilder från bilens interiör eller exteriör, delas med hemlandet. Den AI som gör bilen smartare utvecklas endast inom Europa på Nios europeiska huvudkontor i Amsterdam.

Om det är något du kan lita på och känna dig bekväm med kommer du snabbt att lära dig att uppskatta AI i vardagen. De tidigare nämnda 33 sensor- och kameraenheterna utgör en av de bästa autopiloter jag någonsin har haft till mitt förfogande, och den blir bara bättre. En klassledande autopilot var nästan väntad med hårdvara som en LiDAR-enhet med 500 meters räckvidd, flera högupplösta kameror, ljuskänsliga surroundkameror, millimetervågsradar och ultraljudssensorer. Även när tekniken misslyckas, vilket den gör ibland, kan du vara säker på att bilen kommer att lära sig av det.

Hur körs den egentligen?

Det är lätt att bli bländad av kupén och tekniken i Nio ET7, men en bil måste gå att köra också. Om du hoppas att det är här den kinesiska lyxbilen faller igenom kommer du att bli besviken. För den körs precis lika lyxigt och bekvämt som kupén indikerar.

Nio ET7 levereras med luftfjädring som standard och det håller komfortnivån hög. Styrningen är mjuk och svarar dåligt, men det spelar ingen roll, eftersom allt i bilen bjuder in dig till att cruisa i lugn och ro. Ljudnivån är imponerande låg med tanke på de ramlösa dörrarna, och man vill bara luta sig tillbaka i massagestolarna och ta bilen på en lång åktur.

Och du kan åka långt, eftersom Nio ET7 är utrustad med ett 100 kWh-batteri. Det är klassat till 580 kilometer, och även under kalla vinterförhållanden kan du nå cirka 450 km med försiktig, blandad körning. Det är mycket bra. Effekten är i genomsnitt 140 kW DC och 11 kW AC – men Nio har ett annat ess i rockärmen: batteribytesstationer där du kan köra in och byta ut ditt urladdade batteri mot ett fulladdat på fem minuter. En stor finansiell investering som kommer att göra livet med en Nio enkelt.

Lite kritik är sunt

Jag vill inte att det ska låta som om jag är helt förvirrad, men jag har några kritikpunkter när det gäller hur Nio ET7 körs:

  • Den första punkten är mängden kraft. Varför i hela friden skulle man vilja ge en elektrisk toppmodell en häpnadsväckande mängd hästkrafter? 653 hk är helt enkelt för mycket för Nio ET7. Den är snabb, men den är inte rolig. I Eco-läget går den från 0 till 100 km/h på cirka 7 sekunder, vilket är mycket mer bekvämt.

Den andra punkten är avsaknaden av fyrhjulsstyrning, där den 5,1 meter långa bjässen är minst sagt intressant att navigera runt en smal parkeringsplats. Det känns klumpigt, särskilt om man har upplevt hur fyrhjulsstyrningen gör underverk i en konkurrent som EQE.

Vad kan gå fel?

Nio ET7 är den bästa elbilen från Kina just nu – och helt oöverträffad. När det gäller kvalitet, komfort och teknik når ET7 en mycket hög nivå som hittills bara har varit reserverad för lyxsökande tyskar.

Det är dock inte helt givet att Nio och deras ET7 kommer att bli en framgångssaga. För det första måste de europeiska köparna övertygas om att den faktiskt är bättre än tyskarna. De måste övertygas eftersom den är dyrare. Nio ET7 börjar på 919 000 kronor med ett 75 kWh-batteri, men du kan spara in 130 000 kronor vid köptillfället om du väljer att leasa batteriet för 1 799 kronor per månad.

Med det stora 100 kWh-batteriet börjar Nio ET7 på 1 029 000 kronor, eller 240 000 kronor mindre om du istället leasar batteriet för 2 999 kr per månad. Skulle du istället köpa en Mercedes-Benz EQE AMG får du betala upp mot 1 447 000 för den dyraste varianten, men den bäst jämförbara när det gäller utrustning och specifikationer är EQE 500, som börjar på 1 050 000.

Jag skulle fortfarande välja Nio ET7 utan att blinka, men det finns en del som kan gå fel för Nio. Flera har bränt sig på idén om batteribytesstationer. Om Nio knäcker koden för batteribyte kommer de att göra sitt bästa för att erövra Europa. Å andra sidan, om de misslyckas upprepade gånger, finns det rädsla för ekonomisk förlust och därmed Nios överlevnad. Nio ET7 förtjänar chansen som en lyxig elbil i nivå med den tyska lyxklassen.


Nio ET7 100 kWh

  • Motor: Två elmotorer (fram och bak)
  • Effekt: 653 hk / 850 Nm
  • 0-100 km/h: 3,8 sekunder
  • Topphastighet: 200 km/h
  • Förbrukning: 19,3-22,3 kWh/100 km
  • Batterikapacitet: 75 kWh
  • Maximal laddningskapacitet: 130 kW
  • Räckvidd: 580 kilometer
  • Mått (L/B/H): 510/199/151 cm
  • Egenvikt: 2 454 kilo
  • Bagageutrymmets volym: 363 liter

Pris: 1 039 000 kronor (ET7 finns från 799 000 kronor med leasat batteri)