Test: Nio ET5 Touring

Eldrivna kombibilar växer inte på träd. Lyckligtvis har den kinesiska Nio ET5 Touring allt du behöver – och lite till.

En gång i tiden stod strömlinjeformade kombibilar parkerade på många uppfarter. Det var den föredragna familjebilen tills den amerikanska SUV-trenden korsade Atlanten och i stort sett tog över den europeiska bilförsäljningen.

Upplägget är lite svårt att förstå

Det är inte så att det vimlar av bilar från kinesiska Nio på de svenska vägarna ännu. Jag tror att det delvis beror på att folk inte helt förstår upplägget hos Nio. Hos Nio kan du köpa din bil med eller utan batteri. Väljer du en bil utan batteri blir du en del av en så kallad BaaS-lösning (Battery as a Service), där du betalar en månadshyra för batteriet. För 75 kWh betalar du 1 799 kr per månad, medan 100 kWh kostar 2 999 kr.

Månadshyran tillkommer utöver de 516 000 kronor som du betalar i kassan för ET5 Touring utan att äga batteripaketet. Köper du med batteri kostar den 706 000 kronor med 75 kWh och 816 000 kronor med 100 kWh. De flesta kunder väljer BaaS eftersom Nios batteribyte ingår. Vid en dedikerad Swap Station backar bilen automatiskt in, får sitt batteri bytt och rullar ut igen med ett laddat batteri på fem minuter. Det är effektiv, sömlös och imponerande teknik som dessutom har en extra fördel. När du byter batteri är du alltid garanterad den senaste batterigenerationen. Du behöver inte oroa dig för batteriets skick, fel eller att batteriet ska bli utdaterat när en ny och mer effektiv generation kommer. Det finns för närvarande (8 maj 2024) åtta stationer i Sverige och fler är på väg.

Ur ett kritiskt perspektiv är det dock en struktur som kan vara svår att förstå sig på. Det kan också göra att en bil som Nio ET5 Touring ser väldigt dyr ut jämfört med sina närmaste konkurrenter.

NIO ET5 Touring

Konkurrenter?

Ha! Vilka konkurrenter? Det finns inga direkta konkurrenter till Nio ET5 Touring, eftersom utbudet av eldrivna kombibilar är försvinnande litet. Och ja, prismässigt ligger ET5 Touring i den övre delen jämfört med BMW i4, Polestar 2 och Tesla Model 3, men det vet Nio om. De vet att de prissätter sina bilar till ett premiumpris eftersom de anser att upplevelsen är premium. Det kan också vara svårt för kunderna att förstå varför de ska betala mycket pengar för ett okänt kinesiskt elbilsmärke. Lösningen på detta problem är dock bara en provkörning bort.

Nio ET5 Touring håller samma höga nivå som sina storasyskon. Om du, precis som jag, tycker att ET5 ser häpnadsväckande bra ut som kombibil har du redan fått en bra start. Om inte, ta bara en titt inuti kupén.

NIO ET5 touring

Som en storasyster

En första titt in i kupén avslöjar ett nära släktskap med storasystern Nio ET7. Den minimalistiska layouten på skärmarna och mittkonsolen är mycket lik, men i ET5 Touring har tropiskt trä ersatts med växtfiberkompositer. Det är billigare, bättre för miljön och den vackra finishen bibehålls. När det gäller kvalitet är det i nivå med vad du hittar hos BMW. Skärmarna är också desamma som i andra Nio-modeller, vilket är bra. Infotainmentskärmen mäter 12,8 tum och är utrustad med ett egentillverkat system som är förvånansvärt intuitivt.

Du kan dock kringgå skärmen helt och hållet genom att helt enkelt använda röstassistenten Nomi. Det valfria robothuvudet på instrumentbrädan är en fånig gimmick, men själva assistenten är knivskarp om du talar engelska. Jag använder den konsekvent för att värma bakrutan, vrida speglarna i biltvätten eller justera stämningsbelysningen.

När det gäller utrymmet kompenserar kombiformen för min tidigare kritik av Nio ET5, nämligen utrymmet i baksätet. Sittdynan är längre och ger bättre stöd åt låren, och takhöjden har förbättrats avsevärt. Nu kan de flesta slå sig ner i ET5, inklusive i framsätet, och sitta bekvämt med god sikt över instrumentpanelen.

Bagageutrymmet rymmer 492 liter bakom baksätena och 1 300 liter med baksätena fällda. Det är inte jättestort, men det är smart organiserat! Det finns inbyggda surrningskrokar och spännband, liksom 12V-uttag och en ficklampa – smarta funktioner som passar en välutrustad kombibil.

Interior of NIO ET5 Touring

Bekvämt kraftpaket

När man tittar på Nio ET5 Touring har den något av Porsche Taycan Sport Turismo över sig. I allmänhet ser ET5 Touring bara sportig ut, även om den inte är det. Visst, det är en elbil med 489 hk, så den är snabb till 100 km/h, men det betyder inte att den är sportig.

Trots sin kurvstabilitet och perfekta viktfördelning är Nio ET5 Touring förvånansvärt komfortinriktad. Underredet är mjukt och maskerar till och med de stora 20-tumsdäcken på testbilen. Den lätta styrningen säkerställer smidighet i stadskörning och på motorvägen stramar den åt ordentligt och skapar en fin riktningsstabilitet på långa sträckor. Utöver detta bidrar den extremt låga ljudnivån till extra komfort.

Om du inte känner för att köra men måste åka iväg ändå kan du låta Nio ET5 Touring sköta körningen med en autopilot som är oöverträffad i sin klass. Det är lustigt, för i den vanliga Nio ET5 upplevde jag ett nästan nervöst system som krävde ständiga ingripanden från föraren. I ET5 Touring är det en helt annan sak, och den är kusligt autonom i sin körning på både landsväg och motorväg. Detta är troligen resultatet av den artificiella intelligens som Nio använder för att få bilar att lära sig av sina misstag. Bilen analyserar sin egen prestanda, som skickas till det europeiska huvudkontoret i Amsterdam, som sedan finjusterar genom OTA-uppdateringar.

Image

Var är det negativa?

Det finns inte många negativa ord som jag kan fästa på Nio ET5 Touring. Om jag skulle försöka, skulle jag kunna börja i liten skala. När jag kör på natten tycker jag ofta att det adaptiva helljuset dimmas för långsamt, till stor irritation för mötande trafik, och när det regnar är regnsensorn för svag för att upptäcka mängden regn. Vi får hoppas att den artificiella intelligensen uppdateras.

Svårare att ändra på är förbrukningen, som inte direkt är bäst i klassen. Nio ET5 Touring har en angiven förbrukning på 19,3 kWh/100 km, som kryper upp till cirka 24 kWh/100 km på motorväg. Detta är i överkant och innebär också att batteriet på 75 kWh är i minsta laget med en räckvidd på 399-435 km.

Med ett 100 kWh-batteri är räckvidden 560 km enligt WLTP-standarden, och även om det inte innebär några kompromisser när det gäller förbrukningen ökar räckvidden. Du får minst 400 kilometers jämn körning under kalla årstider.

Image


En imponerande kombi

Förbrukningen avskräcker mig inte. Det är priserna som enligt min mening får mig att tveka, precis som jag konstaterade i mitt test av Nio ET5. Jag väljer dock att se på det lite annorlunda den här gången. För det första för att Nio ET5 Touring i praktiken är oöverträffad i sin klass. Och dels för att jag den här gången tar mig friheten att tillskriva BaaS-lösningen lite mer värde. För med ett leasat batteri prissätts Nio ET5 Touring närmare andra mellanstora elbilar.

Om du vill köpa den imponerande kombin – och välja det stora batteriet – är priset 816 000 kronor, vilket helt klart är lite högt. Men exklusiviteten, kvaliteten, komforten och tekniken är av tillräckligt hög kaliber för att jag aldrig skulle kunna avfärda den helt.

NIO ET5 Touring

Nio ET5 Touring 100 kWh

  • Motor: Två elmotorer (fram och bak)
  • Effekt: 489 hk / 700 Nm
  • 0-100 km/h: 4 sekunder
  • Topphastighet: 200 km/h
  • Förbrukning: 18,6 kWh/100 km
  • Batterikapacitet: 90 kWh
  • Maximal laddningskapacitet: 125 kW
  • Räckvidd: 590 kilometer
  • Mått (L/B/H): 479/196/149 cm
  • Egenvikt: 2 310 kilo
  • Bagageutrymmets volym: 492-1 300 liter
  • Pris: 816 000 kronor (ET5 finns från 576 000 kronor med leasat batteri)