Test: Nio EL7

Trots att Nio EL7 är en kinesisk elbil känns den rakt igenom europeisk. Det gör även priset, vilket är det enda problemet.

Den bästa elbilen från Kina hittills. Så beskrev jag Nio ET7 när jag testade den förra året. Det är ord jag står fast vid – och det bådar gott för Nio EL7, som i princip är en högre version av ET7, som körs på samma plattform med samma drivlina och batteripaket.

Problemet för Nio EL7 är dock att den har fler konkurrenter än sin lägre syster, och eftersom priset är mer europeiskt än kinesiskt måste den märka ut dig tydligare.

NIO EL7 white outside from the side

Vilka är konkurrenterna?

Nio ET7 är en lyxsedan som lätt kan konkurrera med Mercedes EQE när det gäller utrustning, lyx och pris. En konkurrent som också står som den enda verkliga konkurrenten – åtminstone tills BMW i5 är klar. Men om du tittar på SUV-utbudet finns det mer att välja på. Förutom EL7 finns kinesiska XPeng G9, och Tyskland erbjuder modeller som Mercedes EQE SUV, Audi Q8 och BMW iX.

Batterierna på 75 kWh och 100 kWh för EL7 kan hyras på månadsbasis för 1 799 kronor respektive 2 999 kronor per månad. Om du vill äga batteriet kostar Nio EL7 969 000 kronor med 75 kWh eller 1 079 000 kronor med 100 kWh – och det är närmare priserna på de tyska konkurrenterna än de kinesiska.

Back of NIO EL7 outside

Nära BMW:s priser

För 1 079 000 kronor kommer Nio EL7 med ett generöst utrustningsutbud och en drivlina på hela 653 hästkrafter, vilket tillsammans med det stora batteriet ger en räckvidd på 509 kilometer. Som jämförelse kan Audi Q8 50 e-tron proline fås från 857 500 kronor. En liknande BMW iX xDrive50 kostar kring 1,4 miljoner kronor, medan en Mercedes EQE SUV 500 kostar från 1 050 000 kronor. Det är varumärken som automatiskt förknippas med lyx – åtminstone mer än vad ett nytt bilmärke som Nio gör idag.

Och på tal om nya varumärken så har Xpeng också en konkurrent till Nio EL7 i form av G9 AWD Performance. Den har samma höjd, bredd och mängd lyxutrustning, ett stort 98 kWh-batteri, 551 hk och 520 km räckvidd. Priset är här 829 900 kronor, vilket är 249 100 kronor billigare än Nio EL7 100 kWh.

Inside of NIO EL7

Hög prislapp för ett relativt okänt bilmärke

Nio EL7 är en bil i en klass för sig, med kvaliteter i nivå med de tunga tyska bilarna som den konkurrerar med. I synnerhet förarmiljön borde gå hem hos oss skandinaviska kunder.

Medan tyskarna alltmer anammar kinesiska trender med krom, kristaller och pianolack, håller Nio kupén minimalistisk. Kupén saknar prylar och är nedtonad med mjuka materialval, tropiskt trä och knappar av hög mekanisk kvalitet. Det känns dyrt och europeiskt.

Om du har en miljon över att spendera på en elbil skulle jag inte klandra någon för att titta på de tre tunga tyska bilarna först eftersom du vet vad du får. Med Nio är det inte lika många som förstår att den är fantastisk.

Steget till att lägga samma miljon på en elbil från ett relativt okänt kinesiskt märke är helt enkelt större, oavsett hur många gånger jag säger att den är lika cool.

Interior of NIO EL7 d

Byte av batterier

Nio har en vision om 120 batteribytesstationer i Europa i slutet av 2024. Idag finns det redan ett gäng i Sverige och de blir snabbt fler. Idén att kunna växla till ett fulladdat batteri på några minuter har stor potential. Det tar inte bara bort den irriterande tidsaspekten av att sitta vid en snabbladdare när du är på språng, utan det köper också en form av säkerhet i batteriutvecklingen.

Genom att helt enkelt hyra ditt batteri kommer du så småningom att kunna ersätta ditt batteri med en nyare generation än den som din bil köps med idag.

One of EL7s many cameras


Utmärkt hårdvara

Som bil är Nio EL7 helt integrerad, och den tidigare nämnda detaljorienteringen från förarmiljön märks av i hela bilen. Körupplevelsen är extremt bekväm och inte minst tyst, där man får känslan av att sitta i en vakuumkammare även på motorvägen – precis som i ET7. Underredet tumlar lite mer vid skarpa gupp i låga hastigheter. Ett typiskt pris att betala för att vara smart med en högre SUV-uppsättning av underredet.

Den högre SUV-konfigurationen kostar också lite på aerodynamiken och därmed räckvidden. Lyckligtvis är EL7 ganska bra på att hålla den faktiska räckvidden som visas i displayen uppdaterad med körstilen. Detta ger sinnesro. Vid blandad körning i sommarväder kommer du fortfarande upp i 450-480 kilometer.

Förutom den dekadenta kupén och luftfjädringen delar EL7 även teknisk hårdvara med ET7. Bland annat röstassistenten Nomi på instrumentpanelen, en välfungerande 12,8-tums infotainmentskärm och 33 sensor- och kameraenheter för autopiloten. Även om den senare autopiloten har blivit mer strikt, delvis som ett resultat av EU-direktiv om hörbara varningar för överhastighet, är hårdvaran samma solida material.

Backside of a white NIO EL7


En underbar men dyr bil

Jag tycker att Nio EL7 är helt underbar och en produkt jag verkligen tror på. Med tanke på priset förstår jag dem som hellre vill köpa ett mer etablerat bilmärke, men den som satsar på en EL7 kommer inte bli besviken.

Om du vill sticka ut och ta steget att spendera en summa i tysk klass på ett innovativt och ambitiöst kinesiskt bilmärke, är EL7 inte ett dåligt sätt att göra det på. Den är elegant, välbyggd och bekväm.