Test: Mini Aceman

Mini Aceman är en liten elektrisk crossover som är redo att konkurrera med Volvo EX30. Den lilla nyheten har upp till 218 hk och upp till 406 km på en laddning.

TEXT Morten B. Bek FOTO PR

Mini Countryman har vuxit sig stor och lämnar plats för en helt ny modell i Mini-familjen. Det helt nya familjemedlemmet är Aceman. Precis som Countryman är det en crossover – men en mycket mer kompakt sådan, som från ena änden till den andra mäter 407 cm.

Aceman är en klass mindre än Countryman, och medan den stora Mini finns i klassisk version med förbränningsmotor eller som elbil, kommer Aceman endast som elbil. Den mest uppenbara konkurrenten är Volvo EX30, som är lite längre, men eftersom Volvo har glömt bort att göra ett baksäte som kan användas till annat än väskor, har Aceman inte mycket att leva upp till på det området. Baksätet klarar mellan 300 och 1 005 liter.

mini aceman

Aceman är knubbig och söt, vilket får den att se större ut på bild än i verkligheten vilket vi fick uppleva på en mässa i Peking. Med sina 150 cm i höjd är Aceman fem cm lägre än EX30, och de typiska Mini-formerna, kryddade med kantiga, breda skärmar, är ett härligt inslag på en mässa där många bilar är mycket större.

Läckert interiör med tyg och en (rund) stor skärm

Det är verkligen befriande att Mini vägrar överge den runda saken i mitten, som alltid har varit ett starkt kännetecken, för att istället göra ett interiör med breda, kantiga skärmar. Den runda skärmen, som i Aceman är en klar OLED-skärm med glasfront, ändrar innehåll beroende på ”stämningsinställning”, och skärmen kan, om man vill, fyllas helt med en hastighetsmätare.

mini aceman interior

Alla widgets, som är en form av menypunkter, kan bytas ut och flyttas runt, men menypunkterna navigation, medier, telefon och klimatanläggning är alltid direkt tillgängliga i botten av skärmen.

Mini har lyckligtvis bestämt att de klassiska vippbrytarna i mittkonsolen överlever i en värld där fysiska knappar är en bristvara. Ett av de värsta exemplen är Volvo EX30. Vippbrytarna i Aceman (som kallas toggles), ger tillgång till parkeringsbroms, växelväljare, stämningsinställningar, volym och bilens på/av-knapp.

Mini sätter standarden för intressanta interiörmaterial, och fina textilier med varierande mönster gör kupén inbjudande och speciell. I en variant kan man till exempel få en stickad yta i kombination av blått och svart.

mini aceman steering wheel

Aceman har 184 eller 218 hk

Aceman gör verkligen ett statement med sin design och de unika materialen i kupén, men är ganska vanlig när det kommer till hur långt den kan köra på en laddning. Aceman marknadsförs som Aceman E med en elmotor på 184 hk och ett batteri på 42,5 kWh. Den når maximalt 310 km på en laddning, så det finns anledning att tro att Aceman SE med 218 hk och batteri på 54,2 kWh blir det mest uppenbara valet, om priset är rätt; den kör nämligen upp till 406 km på en laddning.

mini aceman back

Det är just nu en öppen fråga hur mycket Mini kommer att ta för Aceman. Men det finns några ytterligheter som den måste ligga mellan, nämligen mellan den nya Mini Cooper E och Countryman E där basversionerna kostar 384 900 respektive 479 000 kronor. Aceman måste prismässigt ligga närmare Cooper E än Countryman för att vara vettig, och för att den ska vara riktigt intressant måste basversionen med 184 hk ligga runt 400 000 kronor. Volvo EX30, som har 272 hk och en räckvidd på 337 km i basversionen, finns från 429 000 kronor.