Test: Ford Capri – en märklig mix som inte är så dum
Det var darrande underläppar hos Ford-fantaster när Ford återanvände Capri-namnet på en elektrisk crossover med VW-teknik. I verkligheten visar den sig vara helt okej. Vi testar Ford Capri.
Utforska Ford Capri
Se merTEXT & FOTO Simon Hallenslev
Namnet säger sportbil, silhuetten säger crossover. Logotypen säger Ford, tekniken säger VW. Och sedan har vi designen, som sedd i profil ger starka vibbar av Polestar 2, medan de fyra LED-prickarna i strålkastarna helt klart är inspirerade av Porsche. Ford Capri är en märklig blandning som redan från start fått utstå mycket kritik. Den udda mixen av stilar, former och teknik förvirrar mer än den imponerar. Och så är det namnet Capri, som passionerade Ford-älskare kallar ren och skär hädelse.
Frågan är om det gömmer sig en bra bil i Ford Capri, eller om den är lika tveksam som namngivningen?

Påverkan från VW
Anklagelserna om hädelse kommer från att Capri-namnet tidigare suttit på en sportbil från 60-talet, som många verkar ha en känslomässig koppling till. Så istället för att vara klassiskt Capri-cool och ha sportbilsformer och en sugmotor, har den nya Ford Capri blivit en familjevänlig eldriven crossover.
Men om man släpper de sårade Ford-känslorna och ser bortom den darrande underläppen, blir det tydligt att den elektriska crossovern bygger på en väl beprövad grund. Precis som med Ford Explorer bygger Ford Capri på MEB-plattformen från Volkswagen, vilket märks tydligast i interiören.

Nyckeln, den digitala instrumentpanelen, de två spakarna bakom ratten, panelen för ljusinställningar och fönsterhissknapparna är hämtade direkt från en VW ID.4. Ford har visserligen gjort ett eget försök med de touchkänsliga rattknapparna, men de fungerar lika dåligt som i en VW. Bristen på fysiska knappar är ett generellt problem som Ford Capri ärvt från VW – och det sätter käppar i hjulet för användarvänligheten.
Den 14,6 tum stora infotainmentskärmen fungerar dock betydligt bättre. Systemet är snabbt och lätt att navigera, och integrationen av Apple CarPlay är en av de bästa jag har sett. Pricken över i:et är att skärmen kan vinklas, så man slipper solblänk – och får samtidigt tillgång till ett dolt förvaringsfack bakom.
Sittpositionen är härligt hög, och det är enkelt att hitta en bekväm inställning i de sköna framsätena. Förutom den smarta skärmen är interiören kryddad med detaljer som ger karaktär, som tyg på den långsträckta B&O-ljudbaren i instrumentpanelen och imitationer av kolfiber. Tyvärr väger det inte upp för att materialkvaliteten är ojämn.

Enorm bagagevolym
Trots att både VW ID.4 och VW ID.5 är släktingar och att Ford Explorer på pappret är en tvilling, överträffar Ford Capri dem alla när det gäller längd och bagageutrymme. Den mäter 463 cm, vilket innebär att man behöver väldigt långa ben för att få knäkontakt med framsätena. Huvudutrymmet är mer genomsnittligt, så det är inte kupéutrymmet som är Capri-modellens största styrka. Det är istället bagageutrymmet som är Capris starkaste kort. Bortsett från VW ID.7 Tourer och VW ID. Buzz, som har sina egna fördelar, är Ford Capri den modell på plattformen som rymmer mest. Här finns 572 liter lastutrymme med rejält djup och bred öppning. Endast den sluttande bakrutan kan ställa till det om man vill lasta höga föremål.
Kör Ford Capri som en Capri?
Det är 27 år mellan den första Ford Capri och min egen födsel. Jag har med andra ord aldrig kört en original-Capri. Men jag kan med säkerhet säga att den nya Capri inte kör som den gamla. En två ton tung crossover kan inte bete sig som en sportbil. Med det sagt är Ford Capri en bil med körglädje – i högre grad än många av sina syskon på samma plattform. Fjädringen är sänkt, och Ford har justerat styrningen för att göra den lättare och mer direkt utan att kompromissa med precisionen
Den testade versionen har 286 hk och bakhjulsdrift, med ett vridmoment på 545 Nm och en 0–100 km/h-tid på 6,4 sekunder. På motorvägen är den lika stabil som en VW ID.4 eller en Skoda Enyaq.

Vad kostar Ford Capri?
Capri finns i två versioner: Capri och Premium. Startpriset för en Capri RWD SR med 170 hk och räckvidd på 393 km är 514 900 kr. Standardversionen går även att få med med stort batteri, 627 km räckvidd och 286 hk för 564 900 kr, samt fyrhjulsdrift med 340 hk och 598 km räckvidd för för 614 900 kr. Testbilen, en Capri UR RWD Premium med 286 hk och räckvidd på 598 km, kostar 604 900 kr. Premiumversionen med fyrhjulsdrift, 340 hk och en räckvidd på 560 km startar på 654 900 kr.

Slutomdöme
Det finns ingen anledning att vara arg på Ford Capri. Det kontroversiella namnet har orsakat en del negativ PR, men bakom det finns en kompetent eldriven crossover. Capri erbjuder en av de bästa infotainmentskärmarna på marknaden, ett enormt bagageutrymme och en körglädje som sticker ut. Om du gillar designen, finns det ingen anledning att inte välja Capri.
SPECIFIKATIONER
Ford Capri UR RWD Premium
- Motor: Elmotor (bak)
- Effekt: 286 hk / 545 Nm
- Acceleration 0–100 km/h: 6,4 sekunder
- Topphastighet: 180 km/h
- Förbrukning: 14,6 kWh/100 km
- Räckvidd: 598 km
- Batterikapacitet: 77 kWh
- Laddkapacitet: 135 kW
- Mått (L/B/H): 463/187/163 cm
- Tjänstevikt: 2 189 kg
- Max släpvikt: 1 200 kg
- Bagageutrymme: 572–1 510 liter
- Pris: 614 900 kr (Capri finns från 514 900 kr)
- Privatleasing: Erbjudande för Capri finns från 5 395 kr/mån inkl. service.