Test: Elektrisk Mini Countryman

Den helelektriska Mini Countryman med 204 eller 313 hk är ett nytt alternativ till systermodellen BMW iX1 och Mercedes EQA, men den har ett betydligt lägre startpris.

TEXT Morten Bek FOTO PR

Mini har varit elektrisk sedan 2019 med Mini Cooper SE, som har charmat många med sin runda, unika design, pigga köregenskaper och stadsvänliga storlek. Men en större spridning har varit omöjlig för en liten trång elbil med en WLTP-räckvidd på 234 kilometer. Försök att sätta två barn i baksätet och åk på semester. Lycka till – det blir en tuff omgång.

Nästa kapitel i elektrifieringen av Mini är inte bara den nya Mini Cooper E/SE, som äntligen har användbar räckvidd (men fortfarande med alldeles för lite utrymme för mer än två), utan också den familjevänliga Countryman som elbil.

Mini countryman back

Den nya Countryman har blivit en stor bil jämfört med den gamla. En mycket stor Mini, som med sina 443 cm i längd har vuxit cirka 14 cm, så den är bara något kortare än systermodellen BMW iX1, som den delar teknologi med – och Mercedes EQA är bara några centimeter längre.

Så det finns plats för familj, vänner, bagage och hund i elektriska Mini Countryman, som finns antingen som Countryman E med framhjulsdrift och 204 hk eller som Countryman SE ALL4 med fyrhjulsdrift, två elmotorer och 313 hk.

inside mini countryman

Räckvidd upp till 462 kilometer

204 eller 313 hästkrafter. Framhjulsdrift eller fyrhjulsdrift. Hela fyra utrustningsvarianter. Det enda man INTE behöver välja är batteristorleken. Countryman E och den starkare Countryman SE ALL4 delar batteriteknologi, och batteriet har en bruttostorlek på 66,5 kWh och en användbar storlek på 64,6 kWh.

Räckvidden är i bästa fall 462 kilometer, som man får i Countryman E Essential med standardhjul och -utrustning för 479 000 kronor kronor. Det får nog ingen att applådera, men det är helt i nivå med BMW iX1 eDrive20 med samma drivlina, och Volvo EX30 Extended Range finns också i samma område med en räckvidd på 475 kilometer.

inside mini countryman

Inbyggnad av en extra elmotor vid bakhjulen, som ger 109 hk, gör Countryman tyngre och mindre effektiv, och därför sjunker räckvidden: i bästa fall lovar Mini maximalt 432 WLTP-kilometer. Den elektriska Countryman har ärvt DC-laddhastigheten (snabbladdare) på maximalt 130 kW. Inte heller här hör vi någon jubla, men då batteriet är relativt litet, och laddkurvan kan visa sig vara stabil, behöver det inte vara en katastrof.

Fritt val på alla utrustningsnivåer

Mini bygger den elektriska Countryman, som BMW bygger sin elektriska iX1 – och som Mercedes bygger sin elektriska EQA. Utrustningsnivån följer inte motoreffekten. Eller tvärtom, om man bättre kan se det på det sättet. De fyra utrustningsvarianterna Essential, Classic, Favoured och John Cooper Works kan väljas med antingen 204 eller 313 hk. Du kan alltså sätta ihop en väldigt dyr Countryman E med 204 hk med John Cooper Works-utrustning, så den kostar närmare 600 000 kronor. Du kan också köpa en enklare Countryman SE ALL4 med 313 hk och Essential-utrustning för cirka 549 000 kr. Språnget mellan utrustningsnivåerna varierar från steg till steg.

Basversionerna med Essential-utrustning har 17 tums aluminiumfälgar (70 procent återvunnet aluminium), takreling, LED-strålkastare, automatisk klimatanläggning med två zoner, infotainmentsystem med OLED-skärm med en diameter på 24 cm, backkamera, p-assistent, adaptiv farthållare, elmanövrerad baklucka och regnsensor. Utrustningsnivåerna över Essential lägger till bl.a. olika teman i kupén med ändrade material och färger (exempelvis tyg) och andra aluminiumfälgar.

Ja, den finns också med bensinmotor

Med Countryman i den nya generationen är elbilen den viktigaste, men Mini producerar den också med bensinmotor. Här kan man välja Countryman C med 170 hk till priser från 336 900 kronor bensinutgåvan sv John Cooper Works ALL4 med 300 hk, som kostar från 535 900 kronor.

Pris: MINI Countryman E kostar från 479 900 kronor.