Test: Cupra Terramar – en sportig SUV med vuxen attityd
Lugn och behärskad är inte uttryck man normalt förknippar med Cupra – och inte heller med den nya Terramar. Ändå finns det något mer vuxet över den sportiga SUV:en. Vi testar Cupra Terramar VZ.
TEXT & FOTO Simon Hallenslev
Om Skoda och VW dyker upp på festen i nystrukna skjortor och vårdade frisyrer, är Cupra den bakfulla kusinen med snabba solglasögon och kaxig frilla. Här ska det vara stora fälgar, grova avgasrör, stram fjädring och en hel del kopparfärgade detaljer. Bara för att de kan.
Men något är annorlunda med den nya Cupra Terramar. Visst, den är fortfarande lite mer självgod än en Skoda Kodiaq och en VW Tiguan, som den delar teknik med. Men jämfört med alla andra modeller från Cupra är Terramar utan tvekan den mest mogna i gänget.

Den största Cupran någonsin
Inte nog med att Terramar är den mest vuxna Cupra-modellen – det är också den största, även om det kanske inte syns vid första anblicken. Den skarpa spanska designen ger Terramar en sportig kant som varken Kodiaq eller Tiguan besitter. Det låga, breda gapet till grillen samt de smala och distinkta strålkastarna gör att Terramar ser både lägre, bredare och argare ut än den faktiskt är.
Exteriört har Cupra varit relativt återhållsam. De kopparfärgade detaljerna är begränsade till frontloggan och fälgarna, medan bakemblemet är upplyst. Resten är däremot nedtonat – och det finns inte ens några synliga avgasrör, trots att testbilen är en fyrhjulsdriven bensinare med 265 hästkrafter. Terramar är mest av allt en stilfull SUV.

Den behärskade stilen fortsätter inne i kupén. Här återfinns återigen kopparfärgade detaljer, kanske till och med lite för många, men bortser man från det är layouten mer traditionell. Särskilt i jämförelse med den futuristiska Cupra Tavascan. I Terramar är materialen mörka med en fin textur och en känsla av kvalitet som gör dem behagliga att röra vid.
Cupra Terramar har gott om förvaringsutrymmen, lättåtkomliga USB-C-portar och en högt placerad infotainmentskärm som både är intuitiv och snabb att reagera. Det är väldigt vuxet – och detsamma gäller utrymmena. Bagageutrymmet rymmer fina 508 liter, och man behöver vara väldigt lång för att känna sig trångbodd i baksätet.

Bensin eller hybrid
Jag minns knappt när jag senast testade en bil utan någon form av elektrifiering – men de finns alltså fortfarande! Den testade Terramar är en 2-liters TSI med fyrhjulsdrift och 265 hästkrafter, helt utan elektrisk hjälp. I Sverige finns Terramar tillgänglig i hela sju olika varianter, varav tre laddhybrider. Den finns också som 1,5-liters eTSI med mildhybridteknik på 150 hästkrafter samt två rena bensinvarianter.
Den testade drivlinan är för dem som skyr elbilar som vampyrer skyr vitlök – eller för dem som behöver dra upp till 2 200 kilo. Utan eldrift får man njuta av en kraftfull bensinmotor och en smidig växellåda. 0–100 km/h på strax under 6 sekunder är inte extremt, men det räcker för att göra Terramar sportig.
Dynamisk körning – men fast fjädring
Sportig är även inställningen av chassi, styrning och pedaler, där gaspedalen återigen slipper den svampiga återgenereringen som systermodellen Tavascan lider av. Med 20-tumsfälgar och en fast fjädring märker man av ojämnheter mer än i en Kodiaq eller Tiguan. Å andra sidan får man en mer engagerande körupplevelse när man tar den slingriga vägen hem.
Fjädringen i Terramar är varken obekväm eller nervös. Snarare är den stram, och i kombination med en lätt men exakt styrning levererar den den välbekanta Cupra-dynamiken. Cupra Terramar är varken vild eller direkt rolig, men den är välbalanserad, kontrollerad och skarp – något som inte är en självklarhet för en SUV.
På våta vägar med vinterdäck märks det att de stora 20-tumsfälgarna bidrar till ett visst vägbuller, men det är inget som stör nämnvärt. Man blir inte trött i onödan på motorvägen, där god riktningsstabilitet också bidrar till hög komfort. Det finns därför inga tveksamheter kring att köra långt, bortsett från bränsleförbrukningen, som under mina testdagar låg närmare 10 l/100 km än de 8,4 l som är angivna.

Vad kostar Terramar?
Grundpriset är 397 300 kr, medan den testade VZ TSI med 265 hk kostar 509 900 kr. Det är inte så att Terramar saknar utrustning. Standardutrustningen inkluderar LED-strålkastare, backkamera, ratt- och stolsvärme fram, adaptiv farthållare och allt annat man kan förvänta sig av en SUV i den här prisklassen. För syns skull bör man överväga att uppgradera från 19-tumsfälgar till 20 tum för 7 100 kr, och det bastunga men välljudande Sennheiser-ljudsystemet för 5 800 kr är också en bra investering. Akustikrutor ingår dessutom.

Slutsats
Vill man ha Cupra-kvaliteter utan att det blir för extremt är Terramar det rätta valet. Den kombinerar en sportig design med praktiska egenskaper och komfort – precis den balans som många SUV-köpare letar efter. Terramar har en mer dynamisk körupplevelse än både Skoda Kodiaq och VW Tiguan, men kompromissen är en styvare fjädring och något högre ljudnivå på motorväg. Om man är ute efter en sportigare SUV utan att gå hela vägen till en renodlad prestandabil, är den ett intressant val – särskilt eftersom den är något billigare än VW Tiguan R-Line med motsvarande prestanda.
Specifikationer – Cupra Terramar VZ TSI
- Motor: R4 bensin, 1 984 cm³
- Effekt: 265 hk / 400 Nm
- Acceleration (0–100 km/h): 5,9 sekunder
- Toppfart: 243 km/h
- Bränsleförbrukning (blandad körning): 8,4 l/100 km
- CO₂-utsläpp (kombinerad): 191 g/km
- Mått (L/B/H): 452 / 186 / 158 cm
- Tjänstevikt: 1 750 kg
- Bagageutrymme: 508 liter
- Pris: 509 900 kr (Terramar finns från 397 900 kr)