Test: Även basmodellen av Kia EV3 är en utmärkt elbil
Första testet av Kia EV3s basmodell visar att den kompakta elbilen presterar utmärkt.
Utforska Kia EV3
Se merTEXT OCH FOTO Morten Bek
Det är vanligt att biltillverkare lockar med attraktiva startpriser för sina modeller, vilket ofta fångar vår uppmärksamhet.
Men verkligheten är att de billigaste versionerna, basmodellerna, sällan är något jag skulle rekommendera. Dessa enklare varianter saknar ofta den standardutrustning som borde vara självklar, och passar endast dem som har en strikt budget och inte är öppna för andra alternativ.
Kias EV3 Standard Range (428 900 kr) är dock något annat. Efter en och en halv veckas test i tråkigt väder kan jag intyga att basmodellen verkligen levererar.
Utrustning och räckvidd som ger valuta för pengarna
Du kommer inte att märka att testbilen är den absolut billigaste versionen av EV3 om du ser den på gatan. Den har fina 17” fälgar i svart och silver, och endast om man vet att det finns mer pynt att få runt fronten, avslöjar den Ivory Silver-lackerade testbilen sig som basmodell.

Det finns lite extra utrustning till basmodellen Standard Range, men inte mycket:
- Assistentpaket med el-fällbara sidospeglar och utökad aktiv säkerhet
- V2L-möjlighet (adapter till ladduttaget kostar extra)
Det är allt. Om bakluckan på EV3 ska vara elektriskt styrd och laddning av mobilen ska ske trådlöst, måste man gå upp ett eller två utrustningsnivåer – och elektrisk baklucka finns inte till det lilla batteriet, eftersom de höga utrustningsnivåerna endast är möjliga med det stora batteriet.
Men! Det är egentligen inte nödvändigt att gå till de högre utrustningsnivåerna. Jag vänjer mig snabbt vid att ladda mobilen med kabel, och bakluckan är inte särskilt tung eller trög, så den är hanterbar med handkraft.
En riktigt fin inredning och kupé med många fina detaljer finns i EV3 Standard Range. Materialen är lika fina som på nästa utrustningsnivå, och byggkvaliteten är helt i topp. Det finns värme i framsätena, värme i ratten, nyckelfri användning, automatisk klimatkontroll med två zoner, adaptiv farthållare, digital instrumentpanel och infotainment med klara menyer och skärmar på 12,3”. Dessutom finns det omtänksamma detaljer så som USB-ladduttag på sidan av framsätesryggstöden och recirkulation av luften i kupén när man använder spolarvätska.


Komfort och räckvidd som i en dyrare bil
EV3 Standard Range har det mindre av två möjliga batterier. 58,3 kWh mot 81,4 kWh i Long Range-modellerna. Om man är skeptisk till om man kan nöja sig med det lilla batteriet, som ger upp till 436 kilometer på en laddning mot de 604 kilometer med stort batteri, gör EV3 den skepsisen till skam. Med det lilla batteriet är EV3 95 kilo lättare än med det stora, och min mycket blandade körning över en och en halv vecka med trist vinterväder (dock inte frost) ger en förbrukning på 18,8 kWh. Det är därför möjligt, utan att köra snålt, att köra över 300 kilometer på en laddning i basmodellen.
Förutom räckvidden kommer EV3 med en förnäm fjädringskomfort, ett stoiskt lugnt styrsystem och relativt låg ljudnivå. EV3 är en av de bäst fjädrade modellerna Kia någonsin har byggt. Trots att det är en basmodell kör den som en dyrare bil på motorvägen. Den bästa lösningen i körinställningarna, om jag får säga det själv, är att man kan göra en "personlig" inställning under MY-körinställningen, med styrningen i sport och motorn i normal.
204 hästkrafter finns i alla versioner av EV3, och till skillnad från de större EV-modellerna från Kia har denna framhjulsdrift. Den hanterar krafterna utan minsta gnissel från varken motorn eller framhjulen.

De (små) saker som irriterar
Jag är realistisk i förhållande till vad man kan få i en basmodell. EV3 har bra motorkraft, låg förbrukning, snygg kupé med bra utrustning, gott om plats för fyra vuxna och bagage – och en design som sticker ut. Det finns dock saker, mindre saker, som irriterar mig. Ingen av dem är tillräcklig för att EV3 basmodellen inte ska få en klar rekommendation från min sida, men de ska självklart nämnas här i testet.
Det är på flera sätt en riktigt bra sak med den låga förbrukningen. För det första kan man köra långt, och för det andra är det skonsamt både för plånboken och miljön. Det är också bra eftersom snabbladdning endast kan ske med upp till 101 kW. Om allt fungerar under laddning (man kan förvärma batteriet automatiskt eller manuellt via infotainmentsystemet) tar det 29 minuter från 10-80 procent. Det är okej, men det är rimligt att förvänta sig mer i en helt ny modell i denna storlek.
Basmodellen Standard Range och utrustningsnivån över, Long Range, har statiska LED-strålkastare, medan Plus och GT-Line har mer avancerade strålkastare. Med helljus är det inga problem med basstrålkastarna, men i vintermörkret når vänstra sidan av halvljuset inte tillräckligt långt.
Jag skulle även uppskatta justerbart svankstöd i framsätena, höjdjusterbart passagerarsäte och ljus i sminkspeglarna – men det är småsaker.
Den billigaste EV3 är en fullvärdig elbil, och det är inte nödvändigt att köpa en dyrare utrustnings- eller batterivariant. Och det är inte något man kan säga om särskilt många basmodeller.
Den slutgiltiga domen
Jag kan inte understryka det nog – det är sällan den absolut billigaste versionen av en bil man ska välja, men det är annorlunda med Kia EV3, som klarar testet nästan helt utan att visa några svagheter.
Med basmodellen får man en rymlig, motorstark, mycket bekväm, välutrustad och långfärdsvänlig elbil. Den officiella räckvidden är 436 kilometer med Standard Range-batteriet, och under testet (där temperaturen låg på 3-7 plusgrader) visade det sig att en laddning faktiskt räcker till över 300 kilometer med blandad körning, eftersom förbrukningen i EV3 är riktigt rimlig.
Kan basversionen av EV3 vara bättre? Ja, när det kommer till laddkapacitet vid en snabbladdare, strålkastarnas räckvidd och utrustning. Annars är jag verkligen nöjd.
Specifikationer
- Motor: Elmotor (fram)
- Effekt: 204 hk/283 Nm
- 0-100 km/t: 7,5 sekunder
- Toppfart: 170 km/t
- Förbrukning: 14,9 kWh/100 km
- Räckvidd: 436 kilometer
- Batteristorlek: 58,3 kWh
- Laddkapacitet: 101 kW
- Mått (L/B/H): 430/185/156 cm
- Tjänstevikt: 1 725 kilo
- Dragvikt: 500 kilo
- Bagageutrymme: 460-1 261 liter
Pris: 428 900 kr