Ny eller begagnad bil ‚Äď vad ger mest valuta f√∂r pengarna?

En ny bil har vanligtvis bättre bränsleekonomi än en begagnad, men en begagnad är vanligtvis billigare att köpa. Så vad ska du välja? Här har du en översikt av olika faktorer att ta hänsyn till.

√Ąr du en av dem som √§lskar doften av en ny bil? Det √§r en mycket speciell doft, och om du har r√•d med en ny bil kan det vara mycket frestande ‚Äď n√§stan bara f√∂r doften. Sen finns det ocks√• mer f√∂rnuftiga sk√§l f√∂r att v√§lja en ny bil, eftersom b√•de br√§nslef√∂rbrukning och s√§kerhetsniv√•er vanligtvis √§r b√§ttre √§n i en √§ldre.

Begagnade bilar är förstås billigare att köpa, och särskilt bilar från exklusiva märken blir allt mer prisvärda på begagnatmarknaden. Och så länge bilen har tagits hand om på rätt sätt kan det finnas många bra år kvar i en begagnad bil.

Vad är skillnaden mellan att köpa en ny och en begagnad bil?

När du funderar på vilken bil du ska köpa och om det ska vara en begagnad eller ny bil bör du ta hänsyn till följande:

  • Priset
  • Garanti och service
  • K√∂rbehov
  • Stil och preferenser
  • Andrahandsv√§rde

Pris: är det billigare att köpa nytt eller begagnat?

Om man tittar på inköpspriset råder det ingen tvekan om att samma bil är billigare att köpa begagnad än ny. Du inser också snabbt att du kan få mer bil för pengarna om du köper begagnat än om du köper nytt.

Kostnaden för en bil handlar dock om mer än bara själva köpet. Bilunderhåll är inte gratis, och det kommer naturligtvis att finnas fler underhållskostnader på en begagnad bil än på en ny. Detsamma gäller när man tittar på bränsleförbrukning (eller energiförbrukning). Oavsett om du kör på el eller fossila bränslen kommer du längre för samma pengar i en ny bil.

Garanti och service: är en begagnad bil en dålig investering?

Medan en ny bil levereras med fabriksgaranti och ofta med någon form av serviceavtal, är detta långt ifrån fallet för alla begagnade bilar. I de flesta fall har garantin gått ut eller är begränsad, och det gäller även serviceavtalet. Det betyder inte nödvändigtvis att det är något fel på bilen eller att den kommer att gå sönder snabbt, men det betyder att du inte kan vara säker på hur länge den kommer att hålla och att du förmodligen måste stå för reparationskostnaden själv om den går sönder.

Du kan dock undvika den här situationen genom att skaffa en förlängd garanti på din begagnade bil. Det kan spara dig en del pengar om olyckan mot förmodan skulle vara framme, men kontrollera i förväg om det är möjligt att få en förlängd garanti.

Behov: korta resor är dyrare i en ny bil

En av de saker som gör en ny bil bättre än en begagnad är bränsleekonomin, men ju mindre behov du har av att köra, desto mindre blir effekten av en bränslesnål bil. Samtidigt betalar du för modernare teknik i en ny bil, men återigen kan det vara mycket pengar att betala för något som du kanske sällan behöver om du främst kör korta sträckor.

Slutligen finns det frågan om avskrivningar, eftersom en ny bil förlorar mycket av sitt värde så snart den lämnar återförsäljaren. En begagnad bil tenderar att hålla ett mer stabilt, om än lägre, värde. Så om du köper en ny bil och bara kör korta sträckor kommer värdeminskningen att vara betydande sett till antalet körda kilometer jämfört med en begagnad bil.

Stil och preferenser: kör du bättre i en färg som du tycker om?

Har du särskilda önskemål när det gäller bilens färg och utseende? I så fall ger ett nybilsköp dig flest valmöjligheter. Du kan själv bestämma färg, interiör och utrustningspaket. Det kan kosta dig en hel del att välja fritt, men om utseendet och tekniska val betyder mycket för dig kan det vara värt det.

Andrahandsvärde: när är bästa tiden att byta in en bil?

Så snart bilen lämnar återförsäljaren förlorar den i värde och värdeminskningen fortsätter under hela bilens livstid. Som en tumregel kan du förvänta dig en värdeminskning på i genomsnitt 16-25 procent per år. Värdeminskningen är dock störst under det första året och minskar därefter stadigt. Grovt sett kan man säga att ju äldre bilen är, desto mindre är värdeminskningen per år.

Om du har för avsikt att sälja din bil någon gång är det värt att tänka på bilens andrahandsvärde när du köper den. En ny bil tappar mycket i värde under de första åren, så om du gillar att byta ut din bil ofta kommer det att bli dyrt i förlorat värde när du säljer den.

Om du byter bil ofta kan det vara en bra idé att leta efter en begagnad bil. De är billigare att köpa och kommer att ha ett relativt stabilt andrahandsvärde. Om du å andra sidan planerar att behålla bilen i många år kan det vara en bra idé att köpa en ny bil eftersom du kommer att ha glädje av den i många år, dra nytta av dess bättre bränsleekonomi och höga tekniknivå, och därför är värdeminskningen mindre betydande.

Du kommer fortfarande att kunna sälja bilen vidare, men med en större värdeförlust.

Körsträcka: är 200 000 km mycket för en bil?

När du ska köpa en begagnad bil är en av de viktigaste parametrarna hur långt bilen har körts. Generellt sett gäller att ju färre kilometer bilen har kört, desto bättre. Det betyder dock inte att du ska undvika en bil som har körts många mil.

Moderna bilar anses i allmänhet ha en förväntad livslängd på 300 000 till 400 000 kilometer eller mer om de underhålls ordentligt. Därför kan det låta som mycket om en bil har gått 200 000 km, men det finns ingen garanti för att en bil med lägre körsträcka har färre problem än en bil med högre körsträcka. Detta beror på att bilens allmänna skick och underhåll också spelar en stor roll.

Det är därför viktigt att noggrant kontrollera bilens servicehistorik och skick innan du köper en begagnad bil, oavsett körsträcka.Det finns vissa bilmärken och bilmodeller som har rykte om sig att vara mindre pålitliga och inte hålla lika länge som andra bilar. Det ska dock understrykas att hållbarhet och tillförlitlighet beror på flera faktorer, bland annat underhåll och körförhållanden, och att det därför kan vara svårt att generalisera om alla bilar av ett visst märke eller en viss modell.

Sammanfattning:

  • Det finns inget entydigt svar p√• om det √§r b√§st att k√∂pa en ny eller begagnad bil.
  • Om du k√∂r mycket, f√∂redrar h√∂g s√§kerhet och l√•gt underh√•ll, eller kanske bara full valfrihet n√§r det g√§ller f√§rg, inredning och utrustningspaket och har r√•d, d√• ska du v√§lja en ny bil.
  • Om ditt k√∂rbehov √§r litet och du inte √§r r√§dd f√∂r att meka med bilen sj√§lv, eller om din ekonomi inte klarar av en handpenning och ett bill√•n, d√• kan en begagnad bil vara helt r√§tt f√∂r dig.