Första mötet med Kia EV4
Kia är redo att presentera sin senaste elbil i höst. EV4 är koreanernas svar på VW ID.3 och BYD Seal – med en räckvidd på upp till 630 kilometer.
TEXT OCH FOTO: Morten Bek
I de flesta länder är elbilar fortfarande mer "nice to have" än "need to have". Det gäller även för Kia, som även utan elbilar klarar sig riktigt bra på världsmarknaden. Det sydkoreanska märket var dock tidiga med att satsa på elbilar, medan Mazda, Honda, Toyota, Suzuki och flera andra har kommit igång mycket senare. Kia ligger därför långt före många andra biltillverkare på området.
Snart introduceras EV4: en elbil som – tack vare två karossvarianter – kommer att konkurrera med olika bilar, såsom VW ID.3, Renault Megane E-Tech, Tesla Model 3, BYD Seal och Hyundai Ioniq 6. Det är hos en Kia-återförsäljare jag får möjlighet att bekanta mig med nya EV4 för första gången. Här kan jag spana in både halvkombin och sedanen, utvändigt och invändigt, flera månader innan den släpps till försäljning.

EV4 halvkombi är betydligt större än konkurrenterna
Hos återförsäljaren står den mörkgrå halvkombin och den ljusa sedanen bland ett gäng andra modeller från Kia-familjen. Bredvid EV3, EV6, EV9 och Niro passar de två nya modellerna in perfekt. Kias elbilar har hittills haft crossover- och SUV-format, men kommer nu med en traditionell halvkombi och en minst lika traditionell sedan – låga modeller som vanligtvis är fördelaktiga när det gäller både energiförbrukning och köregenskaper.
De två EV4-varianterna är dock väldigt olika varandra. Den ena är en stor halvkombi, som med en längd på 443 centimeter är 17 centimeter längre än ID.3. Därför är det ingen överraskning att EV4 halvkombi har ett större bagageutrymme än ID.3 – 435 liter i EV4 jämfört med 385 liter i ID.3. Det är som det ska vara när den ena bilen är betydligt större än den andra.

Hur är designen?
Setdd bakifrån är halvkombin snygg utan att sticka ut. Här är den 473 centimeter långa sedanen (Model 3 är 472 centimeter) mer iögonfallande. Jag tror att den kommer att dela opinionen med sin ovanliga, tunga design. Något som endast kan ses som negativt är den lilla bakluckan, som ger starkt begränsad tillgång till ett mycket långt utrymme på 490 liter.
När jag sätter mig i förarsätet på halvkombin hittar jag genast en bekväm körställning. Sätet i denna version kan justeras elektriskt, vilket är exklusivt för de bäst utrustade versionerna. Detsamma gäller elmanövrerad baklucka (kan bli extrautrustning på en lägre variant), medan head-up display endast finns i GT-Line.

I en Kia kompromissar man dock aldrig med utrustningen. I basversionen av halvkombin får man värmepump, batterivärmare, 17″ aluminiumfälgar, parkeringssensorer fram, elinfällbara sidospeglar, stämningsbelysning, värme i ratt och framsäten, armstöd både fram och bak, automatisk klimatanläggning med två zoner, digital instrumentering med 12,3″ skärm och infotainment med 12,3″ pekskärm, backkamera och mycket mer. Det mesta känns igen från EV3. Det enda som skiljer sig är materialval, dörrpaneler och några andra detaljer. Det är inte menat som kritik – tvärtom.
Det finns en stor skillnad mellan versionerna som påverkar leveranstiden: sedanen tillverkas i Sydkorea, medan EV4 som halvkombi tillverkas i Slovakien. Sedanen är en riktig "världsmodell" som ska säljas runt hela jordklotet. Halvkombi-versionen däremot är avsedd för Europa. Det är möjligt att sedanen blir lite dyrare än systermodellen, men priserna kommer senare.

Framhjulsdrift och 204 hästkrafter
Om det finns variationer mellan EV4 och EV3 i interiör och utvändigt design, är allt det tekniska direkt överfört från EV3 till EV4. Det handlar alltså om en elbil med framhjulsdrift och samma effekt i alla varianter – oavsett batteristorlek – på 204 hästkrafter. Med tanke på GT-versionerna av EV6 och EV9 är det nästan säkert att EV4 också kommer i en GT-version med betydligt mer kraft. Det blir dock en nischmodell, medan de vanliga versionerna ska vara tillgängliga elbilar för breda målgrupper.
Med batteristorlekar på 58,3 och 81,4 kWh är det en stor skillnad i räckvidd mellan det lilla och det stora batteriet. Tack vare sin mycket aerodynamiska form kommer sedanen med det lilla batteriet sannolikt att landa på en WLTP-räckvidd på 430 kilometer och 630 kilometer med det stora batteriet. Det är inte tillräckligt för att överträffa Tesla Model 3, men det är ändå väldigt bra siffror.

Den inte lika aerodynamiska, men mer praktiska, halvkombin landar sannolikt på cirka 410 respektive 590 kilometer. Med det lilla batteriet är räckvidden inte riktigt lika imponerande på pappret som i ID.3 med 58 kWh eller Megane E-Tech med 60 kWh, men med det stora batteriet blir det desto bättre.
Tyvärr övertar EV4 också den medelmåttiga laddkapaciteten från EV3 vid snabbladdning via DC-laddare. Med 58,3 kWh batteri kan EV4 ladda med endast 100 kW, och med 81,4 kWh verkar kapaciteten stanna på 120 kW. Men Kia får tills vidare ett frikort för dessa siffror, för om det visar sig att EV4 kan hålla laddhastigheten relativt konstant är problemet inte så märkbart.

Priserna kommer inom kort
Det finns varken priser eller någon antydan om prisläge som jag kan ta med mig från bilhandlaren. De ska offentliggöras inom kort. EV4 är dock en elbil för folket, och priserna ska visa att det handlar om just den sortens bil. ID.3 börjar på 399 900 kr, men det är för en avskalad version med 170 hästkrafter och en räckvidd på upp till 388 kilometer. Megane E-Tech börjar på 469 900 kr med 220 hästkrafter och en räckvidd som efter den senaste uppdateringen justerats upp till omkring 460 kilometer.
Det problematiska för Kia är att EV3 (utöver höjden) är mindre än EV4 och börjar på 439 900 kronor. Om EV4 får ett lägre startpris än EV3 vid lanseringen, kan det bli svårt för EV3. Men det är Kias problem – inte kundernas.