Duell: Jämn kamp mellan Ford Explorer och Renault Scenic E-Tech
Den elektriska Ford Explorer har hyllats för att maximera potentialen hos den VW-plattform den är baserad på. Men frågan kvarstår: är det tillräckligt för att konkurrera med den prisvärda Renault Scenic E-Tech Electric?
Utforska Renault Scenic
Se merText & foto Simon Hallenslev
Under en längre period har vi testat Renault Scenic E-Tech och den har från första veckan bevisat sitt värde. Det är en rymlig, välbyggd, bekväm och prisvärd elbil för hela familjen.
Efter att ha utklassat Peugeot E-3008 i en duell är frågan vad som egentligen kan konkurrera med Årets Bil i Europa? Möjligen Ford Explorer? På pappret kanske denna modell inte verkar så spännande, då den är konstruerad på den välkända MEB-plattformen som VW-familjen ofta använder. Trots det har Ford Explorer fått beröm för hur den kombinerar tysk stabilitet med Fords unika finesser.
Men är detta nog för att köra fransmannen av banan? Det försöker jag svara på när jag ställer Renault Scenic E-Tech mot Ford Explorer i en duell.


Hur ser interiörerna ut?
Varken Renault eller Ford har experimenterat särskilt mycket i utformningen av sina interiörer. Viktiga funktioner finns inom en armlängds avstånd, information presenteras i tydligt format på digitala displayer och kvalitetsnivån är hög i båda duellanterna. Mjuka ytor och en minimal mängd billig plast är gemensamma styrkor. Där de däremot skiljer sig åt är i användarvänligheten.
Renault erbjuder ett flertal fysiska knappar som är lätta att använda. Det finns knappar för styrning av klimatanläggningen under infotainmentskärmen, och knapparna på ratten är också av den gammeldagsa typen som går att trycka på, även om de ser ut som touch. Till vänster om ratten finns en genvägsknapp som med två snabba tryck aktiverar förarens personliga inställningar för assistanssystemen. Detta underlättar för att till exempel stänga av fartvarningen.
Fransmannen är utrustad med en 12,3” skärm för instrumentering samt en 12” skärm i stående format för infotainmentsystemet. Den sistnämnda använder Renaults OpenR-system, som har utvecklats tillsammans med Google och erbjuder populära appar som Google Maps och Spotify. Systemet är ett av de bästa på marknaden och stärker intrycket av att Scenic E-Tech användarvänlighet är på topp.

Ford Explorer är utrustad med en 14,6” skärm för infotainmentsystemet, som kan vinklas beroende på ljusinsläpp och döljer ett förvaringsutrymme under. Det är en smart lösning, och även om själva systemet fungerar bra, är det inte riktigt lika användarvänligt som Renaults. När det kommer till användarvänlighet har Ford även nackdelen av att utgå från VWs design, vilket innebär en total avsaknad av fysiska knappar. Allt är touch-baserat, och särskilt knapparna på ratten är dåligt utformade. I testbilen reagerar de bara ungefär var tredje gång man trycker på dem.
Ford har dessutom varit tvungen att behålla den irriterande touch-panelen för strålkastare och avfrostning, samt REAR-ruteknappen, som växlar till de bakre sidorutorna. Den lilla digitala instrumenteringen på 5” bleknar även i jämförelse med de 12,3” som Renault erbjuder.

Platsförhållanden
Renault Scenic E-Tech och Ford Explorer är väldigt lika när det kommer till det invändiga utrymmet, vilket inte är så konstigt då de yttre måtten är nästan identiska. I framsätet märks ingen skillnad, men Explorer erbjuder något mer huvud- och axelutrymme i baksätet. Å andra sidan har Scenic mer benutrymme, och dess bakdörrar är större, vilket ger en bredare öppning för bilbarnstolar.
I bagageutrymmena är skillnaden aningen större. Ford Explorer rymmer 470 liter till skillnad mot 545 liter i Renault Scenic E-Tech. De extra 75 liter som den franska bilen erbjuder finns i djupet, vilket resulterar i en högre lastkant som kan vara besvärlig när barnvagnen ska placeras i utrymmet. Ingen av de två bilarna i duellen har en trunk.


Hur kör de?
När man sätter sig bakom ratten i Renault Scenic E-Tech är det komforten som först fångar ens uppmärksamhet. Chassit är tydligt installerat med bekvämlighet i åtanke, precis som det bör vara i en familjevänlig crossover.
Nästa sak man lägger märke till är lättheten. Det handlar inte bara om den lättmanövrerade styrningen, utan också om den relativt låga vikten. Detta märks både i stadstrafik och på landsväg, där Scenic alltid känns smidig och lättfotad.
Blandningen av mjukt underrede och lätt styrning betyder dock också att tyngd och dynamik uteblir. Här står Ford Explorer i kontrast, då den har den stabila tyngd som VWs MEB-plattform garanterar, kombinerat med Fords finesser.


Explorer är tyngre, och det märks inte bara på vikten, utan även i hur styrning och pedaler är balanserade. Styrningen ger en bättre känsla med framhjulen och bilens rörelser när man kör på landsväg. Bromspedalen är lätt att avläsa, och det stabila trycket ger behagliga inbromsningar. I jämförelse har Scenic en mer svampig bromspedal. Å andra sidan är Explorer mer direkt vilket ger en stötigare upplevelse när man kör över ojämnheter, detta väcker i sin tur frågan om vad man värderar högst.
Skillnaden i temperament mellan de två bilarna märks även i deras prestanda. Renault Scenic E-Tech har 220 hk som driver framaxeln, vilket ger en något långsam acceleration på 7,9 sekunder. Ford Explorer, med sina 286 hk, är därför en och en halv sekund snabbare och mer körglad.
Räckvidd och laddning
Min Renault Scenic E-Tech testbil är utrustad med ett 87 kWh-batteri som ger en räckvidd på upp till 606 kilometer. Min Ford Explorer testbil har ett 77 kWh-batteri, vilket ger en räckvidd på upp till 572 kilometer.


På pappret är förbrukningen lägre i Explorer än i Scenic, med respektive 16,6 kWh/100 km och 16,9/100 km. Det stämmer även i praktiken, även om bådas respektive förbrukning är något högre. Detta kan bero på att under testveckan var vädret regnigt och ruggigt med temperaturer nära nollstrecket.
Båda duellanterna har en förbrukning på mellan 22 och 25 kWh/100 km i det vinterhårda vädret med höga snitthastigheter på grund av mycket motorvägskörning. I praktiken bör man därför inte räkna med att köra mer än 350 km mellan laddningarna för någon av dem.
När det är dags att ladda klarar Scenic upp till 150 kW DC och 22 kW AC, medan Ford Explorer klarar 135 kW DC och 11 kW AC. Det innebär att de kommer att ta ungefär lika lång tid vid snabbladdaren, men de extra 22 kW på AC gör Scenic något mer effektiv vid användning av offentliga laddstolpar, särskilt i storstäderna.


Utrustning
Renault Scenic ingångsvariant innehåller saker som adaptiv farthållare, trådlös laddning av smartphones, backkamera, parkeringssensorer och eldriven baklucka. Går man upp ett steg erbjuds dessutom lyxiga tillval som Harman Kardon-ljudsystem, eljusterbart förarsäte med massage, konstläder och 20-tums aluminiumfälgar.
Ford Explorer ingångsvarianten erbjuder 12-vägs eljusterbart förarsäte med massage, adaptiv farthållare, trådlös laddning av smartphones, backkamera och parkeringssensorer. Går du upp ett steg här kan du dessutom få ett välspelande ljudsystem, som hos Ford levereras av B&O, handsfree elbaklucka, ambient belysning och klädsel i konstläder.

Den slutliga domen
Det är egentligen inte så svårt att förstå varför Ford Explorer har blivit väl mottagen. Den är byggd på den senaste versionen av MEB-plattformen, som inte bara har fått en mer kraftfull elmotor, utan också garanterar stabila köregenskaper och rimlig förbrukning. Dessutom får man en generös mängd utrustning redan från basnivån.
Ändå kan den inte riktigt mäta sig med Renault Scenic E-Tech här får man lite mer för lite mindre. Renault Scenic E-Tech har en bredare attraktionskraft, och även om det inte är med stor marginal, har den en liten fördel på samtliga områden.
Båda bilarna har välbyggda interiörer, men Renault erbjuder större användarvänlighet tack vare både Google-integrering och fysiska tryckknappar. Det finns också en bättre praktisk användning med breda bakdörrar och ett större bagageutrymme. Dessutom är köregenskaperna bekväma på ett sätt som kommer tilltala barnfamiljer mer än vad dynamik och kraftöverskott gör. Därför vinner Renault Scenic E-Tech över Ford Explorer i denna duell.
Specifikationer
Renault Scenic E-Tech Electric
- Motor: Elmotor (fram)
- Effekt: 220 hk / 300 Nm
- 0-100 km/h: 7,9 sekunder
- Toppfart: 170 km/h
- Förbrukning: 16,9 kWh/100 km
- Räckvidd: 606 kilometer
- Batteristorlek: 87 kWh
- Laddkapacitet: 150 kW
- Mått: 447/186/157 cm
- Bagageutrymme: 545 liter
- Pris: Från 549 900 kr
- Motor: Elmotor (bak)
- Effekt: 286 hk/545 Nm
- 0-100 km/h: 6,4 sekunder
- Toppfart: 180 km/h
- Förbrukning: 16,6 kWh/100 km
- Räckvidd: 572 kilometer
- Batteristorlek: 82 kWh
- Laddkapacitet: 175 kW
- Mått (L/B/H): 447/187/163 cm
- Bagageutrymme: 465-1 455 liter
- Pris: Från 489 900 kr