Hur tar du hand om bromsarna i din elbil?

Bromsarna i en elbil används mindre än i traditionella bilar, men det är ändå viktigt att ta hand om dem. Här får du reda på hur du ska göra.

Bromsarna på en elbil liknar de på bensin- och dieselbilar, och det är faktiskt samma typ av bromsar. Det finns dock en stor skillnad som inte är obetydlig när det gäller att ta hand om bromsarna på en elbil. Hur du använder bromsarna i en elbil skiljer sig nämligen från hur du kör med bensin- eller dieselbil.

I bensin- eller dieselbilar pressas bromsbeläggen mot skivorna varje gång du bromsar, men i elbilar är det annorlunda. Där är det ofta elmotorn som bromsar bilen och det är en riktigt smart idé. Energin från inbromsningen lagras nämligen i batteriet och används sedan för att driva bilen.

Problemet med att beläggen och skivorna inte aktiveras så ofta är dock att rost bildas lättare som i i värsta fall förstöra skivorna. Och att byta bromsar kostar pengar. Ibland mycket pengar.

Det här ska du INTE göra med bromsarna i elbilen

Det finns många bra förslag på hur du kan skydda dina bromsar i elbilen, men de är inte alla lika bra. Någon föreslår till exempel att du ska hålla ner broms och gas samtidigt. Gör inte det!. Elbilen är inte byggd för det, och i de flesta fall kommer bilen att rapportera ett fel eller vägra att accelerera.

Ett annat tips som förekommer på nätet är att använda rostskydd direkt på bromsskivorna, men det är också en riktigt dålig idé. Det kommer bara att resultera i att bromsverkan minskar. Ganska snabbt kommer skivorna att bli så varma att rostskyddet förångas, och då är det ju helt meningslöst.

A picture of a snowy EV charging

Det här SKA du göra med bromsarna i elbilen

Det bästa du kan göra för att motverka rostiga bromsar är att komma ihåg att använda dem. Gör det till exempel till en vana att du alltid använder bromspedalen vid motorvägsavfarter, där du ändå måste sänka farten snabbt. För att vara säker på att beläggen griper om skivorna bör du trycka ordentligt på bromspedalen.

Du bör naturligtvis alltid bromsa enligt vägens förhållanden och trafik, men bromsarna sätts inte i arbete av ett mjukt tryck på bromspedalen, eftersom den första centimeterns rörelse enbart aktiverar regenerering av ström till batteriet, om det har ledig kapacitet.

Det är särskilt viktigt att motionera beläggen och skivorna i fuktigt och vått väder, där risken för rost är större. Det är alltså särskilt viktigt under hösten och vintern.