Första åkturen: Renault 4 E-Tech Electric är en elbil med både charm och historia
Renault 5 E-Tech är en kaxig liten elbil för två personer. 4 E-Tech är den mognare storebrodern med mer utrymme och mjukare köregenskaper.
Utforska Renault 4 E-Tech
Se merText: Morten Bek Foto: Renault PR
Bytbil samarbetar med danska Bilbasen som var inbjudna till Portugal av Renault Danmark.
Man ska inte läsa in för mycket i en bilmodells namn. Polestar 4 är mindre än Polestar 3, och hos Renault-återförsäljarna kan man kika på den nya elbilen 4 E-Tech under andra halvan av 2025 – en bil som är betydligt större än den något äldre 5 E-Tech.
När det gäller storleken är den charmiga – och minst lika körglada – Renault 5 E-Tech bäst för två personer (tre om man verkligen vill) med sina 392 centimeter på längden. 4:an är inte bara mycket längre – hela 414 centimeter – utan även sju centimeter högre. Bara siffrorna på databladet räcker för att visa att 4 E-Tech är den mer praktiska och genomtänkta av de två små elbilarna från Renault.

Crossover-stuk
Den lilla 5 E-Tech var starten på retrovågen hos Renault, och 4 E-Tech är den andra modellen som snart rullar ut på vägarna. Allt handlar om att design och namn ska väcka känslor – så att man väljer en Renault i stället för en av alla kinesiska elbilar på måfå. Jag skulle inte ändra en enda detalj på designen hos 5 E-Tech även om jag fick. Den är perfekt som den är. 4 E-Tech, däremot, skulle jag kunna tänka mig att modifiera en aning. Den har fått ett rejält lager crossover-smink med svart olackerad plast och räfflade dörrar. Jag hade gärna sett en version utan dessa detaljer – något som bättre matchat originalet.
4 E-Tech har inte samma uppenbara charm som sin lillebror, men det betyder inte att den ser generisk ut. Det helt slutna frontpartiet i genomskinlig plast med logotyp och strålkastare är en stark tolkning av den klassiska 4:an från 1961. Bakljusen och bakluckan är också snyggare, även om jag flera gånger under presentationen i Lissabon följde efter vad jag trodde var andra journalister i 4 E-Tech – men som visade sig vara Fiat 500X i facelift-versionen. Så helt unik baksida har den då inte.

Stort bagageutrymme – mindre baksäte
Bakluckan är en del av det praktiska i Renault 4 E-Tech. Den går ovanligt långt ner i stötfångaren, vilket ger låg tröskel och gör det lättare att lasta. Och lasta kan man; med ett utrymme på 420 liter (upp till 1 405 liter med fällda säten) får man plats med tre–fyra kabinväskor och ett par mindre väskor utan att pressa eller ta bort hatthyllan. 44 av litrarna finns i en låda under golvet – tillräckligt för laddkabel och mer.
Jag förväntade mig däremot mer benutrymme i baksätet. När jag satt där i 45 minuter medan en kollega körde, märkte jag att passagerarsätet måste skjutas långt fram för att man ska få rimligt benutrymme – och eftersom föraren ofta sitter längre bak än passageraren får man aldrig en direkt rymlig känsla.

Från förarstolen ser man ett upplägg som är nästan identiskt med det i 5 E-Tech. Endast färgerna i instrumentpanel och infotainment, samt vissa klädslar, skiljer dem åt. Det innebär i klartext att förarplatsen är mer logiskt utformad och med mer premiumkänsla än i exempelvis nya Ford Puma Gen-E, Citroën Ë-C3, Ë-C3 Aircross eller Jeep Avenger. Renaults infotainmentsystem, som i två av tre utrustningsnivåer har Google inbyggt, är bland de bästa i klassen. Användarvänligheten i Google Maps är exempelvis ett stort plus. Den geniala My Safety-knappen till vänster om ratten är ett annat: med två snabba tryck når du dina personliga säkerhetsinställningar. Vill du slippa fartvarning och filhållningsassistent? Då programmerar du knappen till just det – eller något helt annat.

Mjukare körupplevelse
Renault lanserar 4 E-Tech i två motorversioner med olika batteristorlek. Basmodellen med 40 kWh (Urban Range) och 120 hk har en räckvidd på cirka 308 km, medan modellen med 52 kWh (Comfort Range) och 150 hk klarar upp till 409 km. Jag har bara provkört versionen med det större batteriet – och med ett förväntat pristillägg på runt 15 000 kr för den längre räckvidden och fler hästkrafter, lär den ändå stå för huvuddelen av försäljningen här i norr.
Med tre vuxna och fullt bagage finns ändå kraft nog i motorn. Portugals vägar är fulla av undermotoriserade 80- och 90-talsbilar, men i en elbil med 150 hk är det lätt att köra om – även med full last. Precis som i 5 E-Tech hörs aldrig något ljud från elmotorn. Den viner inte, den surrar inte. Ljudisoleringen verkar också bra – och eftersom vägarna i Norden är mycket bättre än i Portugal, lär ljudnivån bli riktigt behaglig.
Renault har valt att göra både säten och fjädring mjukare i 4 E-Tech jämfört med 5 E-Tech. Med 18,1 cm markfrigång uppstår lite mer krängning – men det passar bilen, som också är något mindre direkt i styrningen. Fjädringskomforten är mycket lyckad på de varierade vägarna runt Lissabon.

Båda batteristorlekarna kommer till Sverige, men inget pris har presenterats för Renault 4 E-Tech än. Den lär dock hamna i samma prisklass som liknande elbilar, och med nyheter som BYD ATTO 2, Citroën Ë-C3 Aircross, Ford Puma Gen-E och Opel Frontera Electric växer utbudet snabbt.
Flera av konkurrenterna har mer utrymme, men 4 E-Tech har historien, interiören, utrustningen och charmen – och det är en riktigt stark start för Renaults senaste elbil.