F√∂rsta √•kturen: Ny Mini Cooper Electric ‚Äď karakt√§r, k√∂rgl√§dje och fler kilowattimmar

Det finns fler kilowattimmar att utnyttja i nya Mini Cooper Electric, helt utan att kompromissa med karaktären eller körglädjen.

TEXT Simon Hallenslev FOTO Mini PR

Bytbil samarbetar med danska Bilbasen som var inbjudna till Barcelona av Mini Danmark.

Det var sv√•rt att inte tycka om den tidigare fj√§rde generationens Mini Cooper. √Ąven om den elektriska varianten var utrustad med n√•got som b√§st beskrivs som ett skruvdragarbatteri, erbj√∂d den k√∂rgl√§dje s√• l√§nge resan varade (vilket inte var speciellt l√§nge). Med den femte generationen skrotar Mini det underm√•liga batteriet till f√∂rm√•n f√∂r tv√• nya batteripaket som ger l√§ngre r√§ckvidd. Dessutom lovar Mini att k√∂rgl√§djen i nya Cooper √§r intakt, om inte f√∂rb√§ttrad, vilket √§r ett stort l√∂fte eftersom batteripaketen kommer med en besk smak i munnen i form av ett h√∂gre pris. H√•ller de sitt l√∂fte? Det tar jag reda p√• n√§r jag testar nya elektriska Mini Cooper SE.

Vad har jag att jobba med?


Nya Mini Cooper kommer med två batteripaket i varianterna E och SE, på 40,7 kWh respektive 54,2 kWh. Mini Cooper E drivs med 184 hk på framaxeln och klarar 305 km på en laddning, medan Mini Cooper SE har lite mer av allt med 218 hk och en räckvidd på 402 km. Det är den senare varianten som testas i Katalonien.

Det är lätt att avskräckas till en början av den extra vikt som de nya batteripaketen för med sig. Jämfört med föregångaren väger nya Mini Cooper mellan 175 och 240 kg mer med en total vikt på 1 615 kg för Cooper E och 1 680 kg för Cooper SE. Lyckligtvis finns det även betryggande läsning på specifikationsbladet. Nya Mini Cooper är både bredare och kortare än sin föregångare med längre axelavstånd och därmed kortare överhäng. Det betyder att hjulen har skjutits ännu längre ut i sina respektive hörn, vilket bäddar för körglädje.

Nya Mini Cooper mäter 385 cm på längden, 175 cm på bredden och 146 cm på höjden. Bagageutrymmet är fortfarande snålt och rymmer samma 210 liter som föregångaren samt 800 liter med nedfällda säten. Som en slutlig fotnot kan jag glädja dem som är oroliga för batterierna med att nya Mini Cooper även kommer med förbränningsmotorer. Det blir två bensindrivna varianter med antingen 154 eller 204 hk, men mer information om dem får vi inte vid denna elektriska lansering.

Hur kör den?

Mini håller vad de lovar. Ett par timmar på katalanska landsvägar är i alla fall tillräckligt för att ge mig ro i sinnet, och det är den mer muskulösa uppsynen som gör det. Tillsammans med en bredare hjulvidd kan Mini Cooper SE också beställas med 20 mm bredare däck än föregångaren, så det finns 225 mm kontakt med asfalten. Det större batteriets placering säkerställer också en låg tyngdpunkt, och med hjulen monterade i bilens yttersta hörn är det ett säkert recept på körglädje. Fjädringen är uppenbart inställd för att det ska vara kul att köra och korresponderar väl med styrsystemet, som är tungt och precist.

De slingriga landsvägarna utanför Barcelona är ambitiöst skyltade för 90 km/h, och även om jag anstränger mig stöter jag inte på någon kurva som utmanar balansen i Mini Cooper. Nya elektriska Cooper är faktiskt rätt samarbetsvillig över ojämnheter och ljudnivån upplever jag som ganska låg på motorvägen i 120 km/h. För ännu roligare körupplevelse kan man välja Gokart-körläge, som ger snabbare ratt- och gasrespons, stänger av stabilitetskontrollen och sänder ett futuristiskt ljud genom högtalarna. Det är ett av totalt sju körlägen, där man också kan välja minimalistiskt eller ett retro, där ljudet ska efterlikna det i en original Morris Mini-Minor. Skärmen får även en matchande design.

Hur är kupén?

Minimalistisk och modern. Den runda skärmen på 24 cm i diameter stjäl inledningsvis uppmärksamheten. Den är inte bara cool för att den är rund, utan även för att den är klar och färgstark, har bra upplösning samt utrustad med ett härligt operativsystem. Mini Operating System 9 är likt BMW iDrive men lite mer lekfullt och lite mindre tekniskt komplicerat. Den runda skärmen är standard och innehåller all information, inklusive hastighetsmätaren. Till skillnad från Tesla Model 3 och Volvo EX30 kommer Mini Cooper även med en head-up display. Utöver den runda skärmen upplevs resten av kupén också som modern. Under skärmen finns en rad knappar för växelval, start/stopp och val av körlägen. Testbilen är utrustad med mönstrad textil på instrumentbrädan och dörrsidorna, som tillsammans med de övriga mönstren är trevligt att både se och ta på.

Det kan låta avancerat, men från ett bredare perspektiv kommer man att se att nya Mini Cooper är byggd med mer minimalism i åtanke. Ta till exempel dörrsidorna, som jämfört med föregångaren har betydligt färre krumelurer och komponenter. I fjärde generationen var dörrsidan sammansatt av 30 olika komponenter. Nu är det sex.

Svenska priser och utrustning

I urvalet av varianter och utrustningskombinationer måste man vara på tårna för att hänga med. Det är faktiskt riktigt svårt att få grepp om. Mini Cooper finns i fyra olika varianter som kallas Essential, Classic, Favoured och John Cooper Works. Var och en av dessa finns dessutom med två utrustningskombinationer med standard- och hög utrustningsnivå. Dessa kallas Basis, X-Small, Small, Medium, Large och X-Large. Mini Cooper E och SE Essential startar på 384 900 kr respektive 431 900 kr. Det är lockpriser som ska få folk till återförsäljaren. Här saknas saker som head-up display, Apple CarPlay och Android Auto samt sätesvärme. Sistnämnda kan köpas till tillsammans med bland annat trådlös laddning i ett XS-paket för 16 000 kr.

Den gyllene kombinationen finns i Mini Cooper Classic, där E startar från 441 100 kr och SE från 503 400 kr. Här får man utrustning som 2-zons klimatanläggning, backkamera med parkeringsassistent, Android Auto och Apple CarPlay, digital nyckel, samt sätes- och rattvärme. Adaptiv farthållare måste köpas till i ett X-Large-paket för 73 400 kr för Cooper E och 100 600 kr för Cooper SE och kommer med extra godsaker som 360 graders kamera och Harman Kardon-ljudsystem.

Sedan fortsätter förvirringen. Cooper Favoured kommer med lite mer utrustning i två paket, och detsamma gör John Cooper Works, som ovanpå det får sporttrim, sportbromsar och lättmetallfälgar. I dessa kombinationer kan priset snabbt dra iväg en del.

Fortsatt karaktärsfull


Det var inte så att föregångaren saknade karaktär. Den saknade istället användbarhet i batteripaket och räckvidd, vilket nya Mini Cooper nu har fått. Den har även blivit modernade med iögonfallande smart teknologi och spännande material i en cool kupé. Allt detta har lagts till helt utan att skada karaktären. Den elektriska Mini Cooper har snarare fått mer karaktär och kan som kan ge vilken förare som helst ett leende på läpparna. Jag ser fram emot att se den på gatan.


Mini Cooper SE Favoured Large

 • Motor: Elmotor (fram)
 • Effekt: 218 hk / 330 Nm
 • 0-100 km/h:¬†6,7 sek.
 • Toppfart: 170 km/h
 • Batteristorlek: 54,2 kWh
 • F√∂rbrukning:¬†14,1 kWh/100 kilometer
 • R√§ckvidd:¬†405 kilometer
 • Max. laddningskapacitet:¬†95 kW
 • M√•tt (L/B/H):¬†385/175/146 cm
 • Vikt: 1 680 kilo
 • Bagageutrymmesvolym:¬†210/800 liter


Pris: Från 517 100 kr (Cooper 2E finns från 384 900 kr)