Elektrisk Jeep Wagoneer S bjuder på lyx

Jeep Wagoneer S är den andra elbilen från den amerikanska tillverkaren. Denna gång handlar det om en stor lyxbil med över 600 hk, lång räckvidd och massor av lyx.

TEXT Morten Bek FOTO PR


Jeep introducerade sin första elbil någonsin i september 2022, Avenger. En elbil tillverkad i Europa för européer. En fin elbil för två, men också en elbil som visat sig vara alldeles för dyr. Med det sagt hoppas att det går bättre med nästa elektriska Jeep (och att priserna på Avenger en dag kommer att sjunka). Den här gången satsar Jeep tyngre, för elbil nummer två är stor, lyxig, stark, har lång räckvidd och är byggd på en ny plattform.

Som en del av Stellantis, där även Opel, Alfa Romeo och andra hör hemma, har Jeep tillgång till den nya STLA-plattformen, som främst är gjord för elbilar. Främst, men inte enbart. Den nya Wagoneer S kommer endast som elbil och använder den största av STLA-plattformarna för personbilar, Large.

Enligt amerikanska förhållanden är Wagoneer S ingen jätte. Den är "blygsamma" 489 cm lång, och en av anledningarna till att den inte är större är att den även erbjuds till européerna. Den säljs i USA redan från andra halvåret, och 2025 blir det dags för Europa.

photo of a white Jeep Wagoneer S from the side in motion on the streets

Över 600 hästkrafter och lång räckvidd

I bästa amerikanska stil saknar Wagoneer S varken hästkrafter eller lyx. Som de flesta bilar hos Jeep har den stora elbilen fyrhjulsdrift, vilket uppnås genom att bilen har en elmotor vid varje axel. Motorerna ger lite över 600 hästkrafter och mer än 800 Nm, vilket räcker för att Wagoneer S ska kunna klara 0-100 km/h på cirka 3,5 sekunder.

För att effektiviteten inte ska gå förlorad är Wagoneer S lägre än andra stora modeller från Jeep. Med låg markfrigång främjar Jeep räckvidden, men det innebär också att standardmodellen inte kan uppnå Jeeps egen certifiering Trailrated. Wagoneer S kommer att få det svårt i Moab, Utah, där Jeep testar sina bilar. Wagoneer S kommer dock inte att vara helt hjälplös i terrängen. Det finns, naturligtvis, körlägen som gör det lättare att köra i sand och snö.

Batteriet på 100 kWh ska ge en god räckvidd. Enligt den amerikanska standarden, EPA, kan Wagoneer S köra cirka 480 kilometer på en laddning. Det låter kanske inte som mycket, men EPA är mycket mer realistiskt i förhållande till räckvidd än WLTP i Europa; en BMW i5, som i Europa säljs med en räckvidd på upp till 581 kilometer, säljs i USA med en maximal räckvidd på 472 kilometer. Så i Europa kan vi förvänta oss en avsevärt högre (utlovad) räckvidd för den nya Jeep.

Trots att STLA-plattformen i Wagoneer S kör med 400 volt-teknologi lovar Jeep en laddningstid för det stora batteriet, från 20-80 procent, på 23 minuter.

photo of the interior of JEEP Wagoneer S in red leather

Tre skärmar på tvären är den nya standarden

Jeep har ansträngt sig för att kunderna ska kunna känna lyx med stort L. Materialen, som i högre grad än i andra Jeep-modeller är återvunna material, ska återspegla att Jeep vill uppfattas som ett lyxmärke. Ett material som känns som porslin har använts vid mittkonsolen, och dörrsidorna är prydda med mjuka material och en panel i metall. På utsidan används inte längre krom, som är problematiskt för miljön i produktionen.

McIntosh, en mycket erkänd amerikansk tillverkare av hifi-utrustning, levererar ljudsystemet till Wagoneer S, och Jeep är tydligt stolta över samarbetet. Systemet kommer med inte färre än 19 högtalare och en förstärkare med en effekt på 1 160 watt.

Ingen ny lyxbil kommer utan ett gäng skärmar. I Wagoneer S är den totala skärmytan över 45 tum, och för att nå dit använder Jeep skärmar på 12,3 tum för instrumentering och infotainment – och en 10,25 tums skärm för underhållning vid passagerarsätet. De tre skärmarna på tvären är den nya standarden när det gäller att imponera i bilindustrin. Ja, det finns också en pekskärm för klimatanläggningen.

photo of interior screens in the Jeep Wagoneer S