Duell: Kan MG3 Hybrid+ utmana favoriten Toyota Yaris Hybrid?

Toyota spelar inte bara på hemmaplan i disciplinen 'budgetvänlig småbil med hybridteknik' – de har uppfunnit den! Toyota Yaris Hybrid är en solklar publikfavorit, men trots det vill MG3 Hybrid+ vara med och utmana.

TEXT & FOTO: Simon Hallenslev

Det är flera som har försökt, men ingen har kommit ut som segrare. Renault Clio E-Tech och Honda Jazz är lysande exempel på rymliga, välbyggda och ekonomiska småbilar med hybridteknik, som ändå inte haft en chans mot Toyota Yaris Hybrid. Den säljer bättre helt enkelt.

Ändå vill kinesiska MG göra ett försök till att koras som publikfavorit. Lanseringen av MG3 Hybrid+ är ett bevis på det, då MG, med denna modell, avviker från sitt annars primärt elektriska modellprogram.

På pappret har MG3 allt det som Yaris har, och lite till, men hur förhåller det sig i verkligheten? Det försöker jag svara på när MG3 Hybrid+ möter Toyota Yaris Hybrid i en rafflade duell.

En gul MG3 Hybrid+ och en blå Toyota Yaris Hybrid parkerade bredvid varandra på ett parkeringsdäck.

Hur är interiörerna?

Japansk precision

När man öppnar dörren på MG3 får man lust att lyfta lite på hatten. I mitten av instrumentbrädan finns en snygg 10,25” skärm, som dessutom har fysiska knappar nedanför, uppsättningen är generellt trevlig att titta på. Går man ett steg djupare, lever dock huvudutrustningen inte riktigt upp till förväntningarna.

Infotainmentsystemet är långsamt och reagerar trögt på inputs, vilket blir extra frustrerande när till och med stolsvärmen måste hittas genom undermenyer. Värre är dock att ratten inte är djupjusterbar, vilket leder till att en optimal körposition aldrig riktigt uppnås – oavsett hur mycket man justerar på de lite för mjuka soffstolarna. Stolarna är dessutom det enda mjuka i interiören, då hård plast annars dominerar.

Interiören i en MG3 Hybrid+ med en digital instrumentpanel och en infotainmentskärm.
Interiören i MG3 Hybrid+.

Yaris Hybrid är utrustad med ny skärm och nytt infotainmentsystem i samband med sitt 2024-facelift. Testbilen har den stora 10,5” skärmen, som inte bara är betydligt klarare i sin upplösning, men också snabbare i responsen och lättare att navigera i. Jämfört med Yaris hantering av klimatanläggningen via en dedikerad panel, framstår MG3s knappuppsättning som bristfällig. Dessutom är körpositionen i Yaris mer komfortabel tack vare ett bättre förarsäte samt djupjusterbar ratt.

Interiören i en Toyota Yaris Hybrid med en digital instrumentpanel och en stor infotainmentskärm.
Interiören i Toyota Yaris Hybrid.

Det sista japanska draget är instrumentpanelen, som i testbilen är helt digital och har en 12,3”-skärm. Detta är en dyrare lösning, men Yaris Hybrid erbjuder även en version med en 7”-skärm. Vad gäller MG3 finns det dock inga valmöjligheter på skärmstorlek, utan man är låst till en 7”-skärm oavsett utrustningsvariant. Här är själva skärmen också generellt föråldrad i sitt uttryck.

Platsförhållanden

När jag säger att förarsätet är mer komfortabelt i Yaris, är det en medveten antydan till att ganska få sitter bekvämt i baksätet. Det saknas plats i Toyota Yaris Hybrid, och baksätena bör reserveras för familjens allra minsta. Dock kan det uppstå problem ändå, då dörröppningen är smal och kräver vinkling av klumpiga bilbarnstolar.

MG3 Hybrid+ har ett mer användbart baksäte. Det är inte en rymlig bil direkt, men vuxna kan faktiskt transporteras i baksätet utan brott mot mänskliga rättigheter. Bakdörrarna är också längre och ger en större öppning för bilbarnstolar.

Yaris vinner dock tillbaka lite med en bagagekapacitet på 286 liter mot 241 liter i MG3. I båda duellanterna finns det dock gott om plats för ett par weekendväskor.

Bagageutrymmet i en MG3 Hybrid+ med öppet baklucka.
Bagageutrymmet på MG3 Hybrid+.
Bagageutrymmet i en Toyota Yaris Hybrid med öppet baklucka.
Bagageutrymmet i Toyota Yaris Hybrid.

Hur kör de?

Kinesisk kraftöverskott

En snabb titt på specifikationerna avslöjar att det finns stora skillnader mellan de två ekonomiska duellanterna. Den mest kraftfulla varianten av Toyota Yaris Hybrid har en sammanlagd systemeffekt på 130 hk med 62 hk elektriska hästar. MG3 Hybrid+ ger totalt 194 hk med en elmotor som ger 136 hk. Det ger en märkbar skillnad i kraftöverskott över hela linjen.

Inte bara är MG3 snabbare från trafikljuset och vid mellanaccelerationer, men överskottet i elektriska krafter säkerställer också längre perioder med helt tyst körning. Den starka elmotorn är mer uthållig, och även när bensinmotorn måste arbeta, arbetar de fyra cylindrarna tyst.

En gul MG3 Hybrid+ parkerad på en asfalterad yta med fokus på bilens front och hjul.

Detsamma kan inte sägas om Toyota Yaris Hybrid. Nog är hybridsystemet effektivt, till och med mer än det i MG3, men här är det en trecylindrig bensinmotor som sätts i rörelse av en e-CVT-växellåda. Motorn ger ifrån sig ljud och även om Yaris har fått mer vridmoment i samband med faceliftet, ökar varvtalen snabbare än med den trestegade automatväxellådan i MG3.

Det är först när man når motorvägen som motorljudet i Yaris blir sekundärt, där det överröstas av vind- och vägbrus. Även i detta fall är MG3 bättre ljuddämpad.

Om man stannar i lands- och stadsområden, för vilka duellanterna är skapade, visar Yaris framfötterna genom att vara mer nyanserad bakom ratten. Styrningen är lättare och chassit är bättre avstämt, vilket ger en mer bestämd och stabil känsla jämfört med MG3.

En blå Toyota Yaris Hybrid parkerad på en asfalterad yta med fokus på bilens front och hjul.

MG3 är väldigt komfortabel, vilket är trevligt, men blir också lite gungande. Styrningen är som på en äldre bil och upplevs tung utan att vara riktigt precis. Trög är nog ordet. Bromspedalen kan vara frustrerande att använda på grund av det regenerativa systemet som återvinner energi till batteriet. Det är svårt att förutse hur pedalen kommer att reagera, vilket gör det utmanande att bromsa mjukt.

Sparsamma småbilar

Man får inte låta sig luras av att MG3 Hybrid+ verkar köra på el längre än Toyota Yaris Hybrid. De extra krafterna kostar, och kinesen kan inte mäta sig med japanen när det kommer till förbrukningen. Under testveckan, som är kall och blåsig, ligger MG3 Hybrid+ stabilt omkring 17 km/l. Det är bra men inte imponerande.

Toyota visar sin mångåriga erfarenhet av sparsamma hybridsystem. Den får konsekvent ut ett par kilometer mer per liter, nosar på närmare 20 km/l.

Närbild på motorn i en gul MG3 Hybrid+ med öppen motorhuv.
Motorn i en MG3 Hybrid+.
Närbild på motorn i en blå Toyota Yaris Hybrid med öppen motorhuv.
Motorn i en Toyota Yaris Hybrid.

Den slutgiltiga domen

MG3 Hybrid+ borde ha kommit tidigare för att kunna utmana Toyota Yaris Hybrid. Utrymme och kraftöverskott är de enda parametrarna där MG3 Hybrid+ verkligen kan mäta sig med favoriten. Toyota Yaris Hybrid tar hem segern på användarvänlighet och hantering. Flera lättanvända knappar, en stor skärm för digitala instrument och en infotainmentskärm som är bättre på alla sätt.

Yaris akilleshäl är utrymmet, oavsett vilken bil den jämförs med. Men i en liten bil förväntar man sig knappast en rymlig interiör.

Ett kraftöverskott är trevligt, men denna ekonomiska klass är knappast avsedd för de långa motorvägssträckorna, som är det enda stället där de extra krafterna verkligen kommer MG3 till godo. Yaris presterar bättre i stadsmiljö, och om man mestadels kör där kan man lika gärna välja varianten med 116 hk. Toyota Yaris Hybrid vinner med andra ord ännu en duell.

Specifikationer

Toyota Yaris Hybrid 130 Style

  • Motor: R3, 1 490 cm3 + el
  • 0-100 km/h: 9,2 sekunder
  • Toppfart: 175 km/h
  • Förbrukning: 4,2 l/100 km
  • CO2-utsläpp: 95 gram/km
  • Mått (L/B/H): 394/175/150 cm
  • Körklar vikt: 1 615 kilo
  • Dragvikt: 450 kilo
  • Bagageutrymme: 286-947 liter
  • Pris: 323 800 kr

MG3 Hybrid+ Luxury

  • Motor: R4, 1 499 cm3 + el
  • 0-100 km/h: 8 sekunder
  • Toppfart: 170 km/h
  • Förbrukning: 4,4 l/100 km
  • CO2-utsläpp: 100 gram/km
  • Mått (L/B/H): 411/180/150 cm
  • Körklar vikt: 1 308 kilo
  • Dragvikt: 500 kilo
  • Bagageutrymme: 293-983 liter
  • Pris: från 269 990 kr