Duell: Jämn kamp mellan Ford Explorer och Renault Scenic E-Tech
Den elektriska Ford Explorer har fått beröm för att utnyttja den fulla potentialen av VW-plattformen som den är byggd på. Frågan är bara om det räcker för att konkurrera med Årets bil 2024: Renault Scenic E-Tech.
Utforska bilarna i den här artikeln
Se merTEXT & FOTO Simon Hallenslev
Renault Scenic E-Tech är vår långtestbil och har redan från första veckan visat sitt värde. Det är en rymlig, välbyggd, bekväm och prisvärd elbil för familjen. Så vad kan egentligen mäta sig med Årets Bil i Europa? Möjligen Ford Explorer. På pappret är den kanske inte så spännande, byggd på den välkända MEB-plattformen som VW-familjen använder. Trots det har Explorer fått beröm för sitt sätt att kombinera tysk stabilitet med Ford-finesser.
Är det tillräckligt för att besegra den franska konkurrenten? Det försöker jag svara på när vi ställer Renault Scenic E-Tech mot Ford Explorer.

Hur ser interiörerna ut?
Klassiska och välbyggda
Varken Renault eller Ford har tagit några experimentella steg i utformningen av sina interiörer. Viktiga funktioner är placerade inom räckhåll, information presenteras tydligt på digitala skärmar, och kvalitetsnivån är hög i båda bilarna. Mjuka ytor och minimal användning av billig plast är gemensamma styrkor, men det finns skillnader i användarvänlighet.
Renault erbjuder en rad fysiska knappar som är lätta att använda. Klimatanläggningen styrs med knappar under infotainmentskärmen, och rattens knappar har klassiska tryckfunktioner trots att de ser ut som touch. Till vänster om ratten finns en snabbknapp som med två tryck aktiverar förarens personliga inställningar för assistanssystem. Farthållaren kan därmed stängas av mycket enkelt.


Scenic är utrustad med en 12,3-tums digital instrumentpanel och en 12-tums infotainmentskärm i stående format. Den senare kör Renaults OpenR-system, utvecklat med Google, och inkluderar appar som Google Maps och Spotify. Systemet är ett av de bästa på marknaden och understryker att Scenic E-Tech är användarvänlig rakt igenom.
Ford Explorer har en 14,6-tums infotainmentskärm som kan vinklas för att motverka ljusreflektioner och den döljer ett förvaringsutrymme under. Det är smart, men systemet är inte lika användarvänligt som Renaults. Explorer lider också av VW-plattformens avsaknad av fysiska knappar. Allt är touch-baserat, och särskilt rattens touch-knappar är undermåliga – i testbilen fungerade de bara var tredje gång.
Ford har även behållit den frustrerande touch-panelen för strålkastare och avfrostning, knappen för bakrutan som ställer om till bakre sidorutor, och den lilla 5-tums digitala instrumentpanelen som ser blek ut jämfört med Renaults 12,3 tum.


Utrymme
Renault Scenic E-Tech och Ford Explorer är ungefär lika rymliga invändigt, vilket inte är förvånande eftersom de yttre måtten är nästan identiska. På framsätet märks ingen skillnad, medan Explorer erbjuder något mer huvud- och axelutrymme i baksätet. Däremot har Scenic mer benutrymme och större bakdörrar, vilket ger bredare öppningar för barnstolar. Bagageutrymmena skiljer sig mer åt. Ford Explorer rymmer 470 liter mot 545 liter i Renault Scenic E-Tech. De extra 75 litrarna i den franska bilen finns i djupet, vilket ger en högre lastkant – något som kan vara besvärligt när en barnvagn ska lastas in. Ingen av bilarna har frunk.
Hur är de att köra?
En bekväm Renault och en Ford med finesser
Bakom ratten på Renault Scenic E-Tech märks först och främst komforten. Chassit är uppsatt för mjuk och behaglig körning, precis som det ska vara i en familjevänlig crossover. En annan fördel är lättheten. Inte bara i den lätta styrningen, utan också i vikten på 1 842 kilo. Det är lätt i elbilssammanhang och 350 kilo lättare än Ford Explorer. Detta märks både i stadskörning och på landsvägen, där Scenic känns smidig och lättmanövrerad. Ford Explorer är tyngre men har bättre viktning i styrning och pedaler. Det ger en mer stabil känsla på landsvägen. Bromspedalen är lätt att känna av och ger jämna inbromsningar.


Räckvidd och laddning
Renault Scenic E-Tech är utrustad med ett 87 kWh-batteri som ger en räckvidd på upp till 602 kilometer enligt WLTP i Iconic-versionen. Ford Explorer har ett 77 kWh-batteri (82 kWh brutto) med en räckvidd på upp till 572 kilometer i den testade Premium-versionen.
Förbrukningen på pappret är lägre hos Explorer, med 14,7 kWh/100 km jämfört med 16,8 kWh/100 km hos Scenic. I praktiken skiljer det sig dock inte lika mycket, särskilt i vinterförhållanden. Under testveckan, som präglades av regn och låga temperaturer, landade förbrukningen för båda bilarna på mellan 22 och 25 kWh/100 km. Detta med höga snitthastigheter på grund av mycket motorvägskörning. I verkligheten bör man alltså inte förvänta sig att köra längre än cirka 350 kilometer mellan laddningarna under vinterförhållanden för någon av bilarna.
När det gäller laddning hanterar Scenic upp till 150 kW DC och 22 kW AC, medan Explorer klarar 135 kW DC och 11 kW AC. Detta innebär att laddtiden vid en snabbladdare är jämförbar för båda bilarna, men Scenic är klart snabbare vid laddning på stadens publika AC-laddare tack vare de högre 22 kW. Om det är viktigt med kortare laddningstid vid laddstationerna, kan Scenic vara det mer praktiska valet.
Priser och utrustning
Långtestbilen är en Renault Scenic E-Tech Electric 87 kWh Iconic, som kostar 589 900 kronor. Det är en rimlig prissättning för en bil med stor kapacitet och hög komfort. Scenic E-Tech Electric 87 kWh finns också i utrustningsnivån Techno från 549 900 kronor och Esprit Alpine för 574 900 kronor. Däröver finns en variant med ett mindre batteri på 60 kWh i två versioner; Evolution för 464 900 kronor och Techno som kostar 494 900 kronor, vilket innebär flera alternativ för den som vill komma ner i pris.
Techno-versionen har ändå en rik standardutrustning med adaptiv farthållare, trådlös laddning för smartphones, backkamera, parkeringssensorer och eldriven baklucka. Iconic-versionen, som testbilen har, lägger till lyxiga detaljer som Harman Kardon-ljudsystem, eljusterbart förarsäte med massage, konstläderklädsel och 20-tums aluminiumfälgar.
Ford Explorer med 77 kWh-batteri börjar på 539 900 kronor i den enklaste utrustningsnivån . Trots att detta är ingångsnivån saknar den inget viktigt. Här ingår bland annat eljusterbart förarsäte med massage, adaptiv farthållare, trådlös laddning för smartphones, backkamera och parkeringssensorer. Med det mindre batteriet på 52 kWh börjar den på 489 900 kronor. Vill man ha extra komfort och lyx, som B&O-ljudsystem, handsfree-elbaklucka, stämningsbelysning och konstläderklädsel, får man välja Premium-versionen. Den kostar 579 900 kronor med bakhjulsdrift och 77 kWh, och 629 900 kronor med fyrhjulsdrift och 78 kWh-batteri. Värmepump är ej standard och måste läggas till för ytterligare 17 000 kronor.


Den slutliga domen
Det är lätt att förstå varför Ford Explorer har blivit väl mottagen. Den bygger på den senaste versionen av MEB-plattformen, som inte bara har fått en starkare elmotor och blivit av med barnsjukdomar, utan också levererar stabila köregenskaper och en rimlig förbrukning. Den erbjuder dessutom ett generöst paket med standardutrustning redan från basnivån. Till skillnad från Scenic E-Tech går Explorer dessutom att få med fyrhjulsdrift.
Trots detta når den inte riktigt upp till nivån hos Renault Scenic E-Tech. Scenic erbjuder helt enkelt lite mer för för pengarna. Den har en bredare dragningskraft tack vare sin användarvänlighet, större bagageutrymme och bättre familjeanpassade detaljer som bredare dörröppningar. Dessutom är körupplevelsen komfortabel på ett sätt som särskilt passar barnfamiljer. Därför vinner Renault Scenic E-Tech denna duell mot Ford Explorer.
Specifikationer
Renault Scenic E-Tech Long Range - Iconic
- Motor: Elmotor (fram)
- Effekt: 220 hk / 300 Nm
- 0–100 km/h: 7,9 sekunder
- Toppfart: 170 km/h
- Förbrukning: 16,8 kWh/100 km
- Räckvidd: 602 kilometer
- Batterikapacitet: 87 kWh
- Laddkapacitet: 150 kW DC, 22 kW AC
- Mått (L/B/H): 447/186/157 cm
- Tjänstevikt: 1 842 kg
- Bagageutrymme: 545 liter
- Pris: 589 900 (Scenic E-Tech finns från 464 900 kronor).
Ford Explorer Long Range RWD - Premium
- Motor: Elmotor (bak)
- Effekt: 286 hk / 545 Nm
- 0–100 km/h: 6,4 sekunder
- Toppfart: 180 km/h
- Förbrukning: 14,7 kWh/100 km
- Räckvidd: 572 kilometer
- Batterikapacitet: 77 kWh (användbart)
- Laddkapacitet: 135 kW DC, 11 kW AC
- Mått (L/B/H): 447/187/163 cm
- Tjänstevikt: 2 102 kg
- Bagageutrymme: 470 liter
- Pris: 579 900 kr (Explorer finns från 489 900 kronor)